Foto Twitter Miroslav Miletic

Takođe, nemamo ni društvenu grupu koja je diskriminisana tom maketom. Nošenje vešala je performans koji se izvodi svuda u svetu, a sve ostalo je spin prodržavnih medija – kazao je za Danas Svetislav Bojić, jedan od advokata koji brani Slobodana Glišića i maloletnog N. P., koji su nosili maketu vešala na protestima „Jedan od pet miliona“.

Bojić je, zajedno sa advokatima Markom Pušicom i Miodragom Ivanićem, podneo žalbu na odluku Višeg suda u Beogradu da odredi 30 dana pritvora Glišiću. Međutim, kako je preneo portal Srbin.info, i njemu je prekinut sinoć pritvor.

– Odluka o pritvoru je najstroža mera koja je na raspolaganju sudu. Mi smo predložili da se ona zameni merom kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom, ali je taj predlog odbijen uz argumentaciju da postoji opasnost da će ponoviti delo. Pa kako može da ponovi delo ako je u kućnom pritvoru – pita se Bojić.

On navodi da je njegov branjenik u danu kada je snimljen da je nosio vešala imao razgovor za posao, zbog kojeg je podneo ostavku na prethodno radno mesto.

– Ko će njemu to da nadoknadi? On je tog dana nosio vešala deset ili petnaest metara, i za to vreme ga je snimila kamera. Ovde je pravo palo na ispitu. Svi znamo da je Glišić priveden da bi se sklonile neke druge teme sa dnevnog reda – navodi Bojić.

Ukoliko sud usvoji žalbu, Glišić će se približiti maloletnom N. P., koji je po žalbi odbrane pušten iz pritvora, iako je prethodno bilo doneseno rešenje o pritvoru do 30 dana. Uzgred, jedan advokat, koji je želeo da ostane neimenovan, rekao nam je da se žalbe ovog tipa u 99 odsto slučajeva „odbijaju bez čitanja“. Činjenica da je ona uvažena kod N. P. našem sagovorniku govori da je neko iz vlasti shvatio da im ne ide u prilog da ovaj maloletnik ostane u pritvoru.

Kada je reč o pritvoru, njegovu dužinu od trideset dana za oba lica predložila je ispred Višeg tužilaštva u Beogradu zamenica Jelena Biorčević Cerović. Ona je, uzgred, postupajuća zamenica tužioca i u slučaju ubijene pevačice Jelene Marjanović. Njen predlog za određivanje pritvora od 30 dana oba puta prihvatio je sudija za prethodni postupak Nebojša Živković.

Podsetimo, Slobodan Glišić i N. P. uhapšeni su zbog toga što su na protestima nosili maketu vešala. Od ovog čina ogradio se opozicioni Savez za Srbiju, kao i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović. Predstavnici vlasti su propagandno eksploatisali ovaj incident pokušavajući da na taj način diskredituju proteste opozicije.

Kontrole

Prema Zakonu o javnim tužilaštvima, Republičko javno tužilaštvo (RJT) ima na raspolaganju niz mehanizama kojima bi mogli da utiču na rad nižih tužilaštava kada posumnjaju na zakonitost ili efikasnost pojedinih tužilaca. RJT može predmet da prebaci drugom zameniku tužioca, može da ostvari uvid u sam predmet, a može i da izda obavezujuće uputstvo. Nismo mogli da saznamo da li je u „slučaju vešala“ RJT iskoristilo bilo koji od navedenih mehanizama, pošto nisu u toku jučerašnjeg dana odgovorili na naša pitanja.

BG centar za ljudska prava: Populističko pooštravanje kaznene politike

– Pravnik Beogradskog centra za ljudska prava Nikola Kovačević ocenio je juče da najava vlasti kako će pooštriti kaznenu politiku predstavlja populističku meru koja neće dovesti do smanjenja stope kriminaliteta već bi veliki deo kazni zatvora koje se sada izriču trebalo zameniti alternativnim sankcija, pre svega kućnog pritvora sa merom elektronskog zatvora, jer počinioca lakših krivičnih dela ostavlja u njegovoj sredini a ne u prenatrpanom zatvoru. „Podaci i praksa iz drugih zemalja to potvrđuje, ali vlasti idu u suprotnom smeru“, rekao je Kovačević na okruglom stolu Podrška primeni alternativnih sankcija i mera u Srbiji, na kojem je predstavljeno istraživanje iz više gradova u unutrašnosti Srbije, u kome je navedeno da je u periodu od 2015. do 2017. alternativne mere ne prelaze deset odsto od punog broja izrečenih kazni. On je istakao da su zatvori u Srbiji prenatrpani jer je u njima daleko više osuđenih od predviđenog broja, pa je o ispunjenju svrhe kažnjavanja koja treba da se postigne, teško i pričati, na šta ukazuje veliki broj povratnika.

Povezani tekstovi