Novi programi u Petnici 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Istraživačka stanica Petnica počinje 20. aprila novi program „Otvoreni Petnički seminari“, sa idejom da u desetodnevnom intenzivnom onlajn seminaru predstavi sve naučne oblasti kojima se bavi.

Ova aktivnost je uvod u sezonu seminara koja treba da započne u kampusu Istraživačke stanice, čim epidemiološki uslovi to dozvole.

– Želimo da naši stručni saradnici i nekadašnji polaznici prenesu svoje znanje ne samo našim polaznicima, već i svima zainteresovanim u Srbiji. U pitanju je mešoviti model predavanja i interaktivne diskusije. Celokupan sadržaj će biti dostupan i nakon završetka seminara na našim društvenim mrežama, pa ga i škole mogu koristiti za upotpunjavanje svoje nastave – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

„Petnički otvoreni seminar“ će obuhvatiti zanimljive teme iz oblasti astronomije, matematike, fizike, elektronike, robotike, računarstva, biologije, biomedicine, hemije, geologije, geografije, arheologije, antropologije, istorije, lingvistike, psihologije, dizajna, a govoriće se i o naučnom metodu i istoriji i filozofiji nauke.

Iz Petnice poručuju da je počelo prijavljivanje za Letnju naučnu školu koje traje do 20. maja. Za učešće u LNŠ se mogu prijaviti učenici koji su sada sedmi razred, a koji pokazuju visoku sklonost i zainteresovanost za nauku i istraživački rad, samostalnost i samoinicijativnost u radu i solidno znaju školsko gradivo.

Reč je je višedisciplinarnom programu koji uvodi zainteresovane učenike u osnovne metode nauke i istraživačkog rada. Tokom LNŠ, učenici mogu da se neposredno angažuju u aktivnostima teorijskog, praktičnog i istraživačkog karaktera u oblastima astronomije, biologije, elektronike, fizike, hemije, geografije, geologije, arheologije, matematike, psihologije, računarstva…

– Cilj ovog programa nije da se nauče činjenice, vežbaju zadaci ili proverava znanje, već da se polaznici upoznaju sa principima i osnovnim metodama istraživanja i da se podstaknu da kritički razmišljaju i razvijaju istraživački duh – kaže Nikola Božić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.