Sakupljanje otrovnih ptica Foto: Milica Mišković

Nakon što je 18. novembra na istoj lokaciji pronađen otrovan orao belorepan, a zbog sumnje da se na okolnom terenu nalazi još leševa divljih zaštićenih životinja, ekipa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode, detaljno je 24. novembra pretražila okolinu ovog sremskog sela.

Na terenu istočno od Grabovaca su, posle petočasovnog rada, pronađena još dva leša belorepana, od kojih je jedan bio star više meseci, a drugi veoma svež, sa tragovima trovanja pesticidom. Osim toga, pronađeni su i ostaci jednog gavrana i jednog mišara. Eventualni zatrovani mamac na kome su životinje mogle da se otruju nije pronađen, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

– Ekološka šteta u ovom najnovijem slučaju trovanja je velika, jer su oba belorepana prona]ena u poslednjih šest dana bile odrasle ptice, koje su se u okolnim posavskim šumama gnezdile. Tako je nepovratno izgubljen najmanje jedan gnezdeši par. Ostaci treće ptice upušuju da je trovanje živog sveta na ovom prostoru trajalo više meseci, a pošto je leš skoro pojeden, moglo je da do|e do dodatnih trovanja na širem prostoru – navodi ornitolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Otrovna ptica Foto: Milica Mišković

Prema njegovim rečima, na teren je izveden obučeni pas, nemački ovčar, koji je pronašao leševe ptica.

– Ovaj pas je posebno obučen za pronalaženje ostataka životinja i pesticida. Eventualni zatrovani mamac na kome su životinje mogle da se otruju nije pronađen, usprkos vrednom radu Falka i njegovog trenera. Još nije poznato šta je izvor trovanja – objašnjava Tucakov.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozoravaju da trovanje divljih životinja pod hitno mora da prestane, bez obzira na motive kojima se vode korisnici pesticida. U suprotnom, posledice po divlji živi svet, ali i domaće životinje, mogu biti dalekosežne i teško nadoknadive. Iste organizacije pozivaju da se pronađeni leševi divljih životinja ne diraju, veš da građani takve slučajeve prijave.