Foto: Fonet/Dragan Antonić

Istraga se pre svega fokusirala na razotkrivanje onih koji su zataškavali tragove, a kako saznajemo, „tragovi vode do državnog vrha“.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži. Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba. Početkom decembra prošle godine predstavljena je 3D forenzička analiza, koja je potvrdila da su gardisti ubijeni.

Predistražni postupak vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, a u istragu su uključeni i ministarstva policije, odbrane, BIA i VBA. Novoformirana komisija postupila je po većini zahteva zastupnika porodice Jakovljević i Milanović, sem da se sasluša bivši predsednik Boris Tadić, koji, kako oni tvrde, ima saznanja o ovom slučaju. Početkom decembra prošle godine saslušan je i predsednički kandidat Vuk Jeremić, koji je tada bio na civilnom služenju vojnog roka i prvi je obavestio generala Branka Krgu o pogibiji gardista.

Predrag Savić, jedan od punomoćnika porodica Jakovljević i Milovanović, potvrđuje za Danas da je istraga došla do novih saznanja, pre svega o ljudima koji su prikrivali tragove ubistva i načinima na koji su to činili. Novi pomaci će, kako tvrdi, uskoro dovesti i do imena ubica.

– Na predmetu se intenzivno radi, nakon toliko godina. Do sada nije bilo političke volje da se ovaj slučaj reši. Naprotiv, bilo je samo opstrukcije i ometanja istrage. U zatiranju tragova otišlo se predaleko – naglašava Savić. On dodaje da ni danas ne zna ko je sve imao ključeve od sporednih ulaza u Topčideru.

– Ranije istrage nisu otkrile koliko ima sporednih ulaza, ko ih održava i ko sve ima ključeve od njih. A iz jednog od tih ulaza su izašle ubice – zaključuje Savić.

Sa druge strane, Vuk Tufegdžić, bivši vojni istražni sudija koji je rukovodio istragom o ubistvu dvojice gardista, i dalje je pri stanovištu da se u Topčideru dogodilo ubistvo i samoubistvo, te da nikakvih prikrivanja tragova nije bilo.

– Ništa nije sakrivano. Sve što je moglo da se utvrdi, utvrđeno je. Jedva čekam da vidim kakvo je to „novo“ otkriće – ističe Tufegdžić. Na konstataciju da advokati porodica gardista tvrde da se još ne zna ko je imao ključeve od sporednih ulaza, naš sagovornik kaže da neće da komentariše „neozbiljne tvrdnje“.

– I dalje tvrdim da je reč o ubistvu i samoubistvu. Ne samo ja, već svi ljudi koji su veštačili na tom predmetu. A šta će neke nove istrage utvrđivati, ostaje da se vidi. Kao i koja je njihova svrha – zaključuje Tufegdžić.

Jeremićev iskaz

Vuk Jeremić je po povratku iz SAD dobio poziv za davanje izjave u vezi sa smrću gardista. On je u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) dao izjavu 10. decembra prošle godine, a nakon toga je rekao da je postajala namera da se odvrati od angažovanja u domaćoj politici, te da je zato pozvan na razgovor. To su advokati negirali, naglasivši da poziv datira od pre dve godine. Prema navodima generala Krge, upravo ga je Jeremić, tada vojnik na odsluženju civilnog roka, obavestio o smrti gardista.