Foto: Medija centar

Ovo je, u današnjem razgovoru sa predstavnicima nevladinih organizacija i medija, rekao predsednik Veća Sulejman Ugljanin. Ocenio je da je „očigledno da je novi Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina usmeren protiv BNV i da će mu se njime zabraniti da se kandiduje za predsednika nacionalnog saveta Bošnjaka“.

 – Naš stav je da nam je potreban jedan krovni zakon o nacionalnim manjinama, koji će tretirati sve oblasti i pitanja nacionalnih manjina u Srbiji – rekao je Ugljanin i ponovio da BNV ne odustaje od zahteva za reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

 Naglasio je da taj dokument sada „ne garantuje da će se položaj Bošnjaka u Srbiji poboljšati ni za promil“.

 – I dalje tražimo da se u Akcioni plan uvrste naši zahtevi. Želimo da na taj način rešavamo naše probleme, a sve što treba da uradi taj akcioni plan je da usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u državnim organima u Sandžaku sa strukturom stanovništva – istakao je predsednik BNV.

 Novinare je interesovalo i šta se događa sa ujedinjenjem dve islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

 – BNV neće uticati na to. Smatram da bi tim problemom zajednički trebalo da se bave Srbija, Turska i BiH. Veće se zalaže i radi na ostvarivanju opšteg nacionalnog konsenzusa Bošnjaka na Balkanu – odgovorio je Ugljanin i pozvao dvojicu verskih poglavara da sednu i dogovore se.