Diplomirani politikolog Olgica Petrović, koja je nedavno izabrana za v.d. direktora Radio Leskovca, odlučila je da vrati na posao nekoliko novinara i realizatora programa, jer je u ovom javnom servisu bilo premalo zaposlenih, pa je pretila opasnost da program potpuno utihne. U ovom potezu ne bi zasigurno bilo ničega čudnovatog da vraćeni novinari nisu pre nekoliko meseci napustili ovu medijsku kuću pošto su uzeli sredstva iz tzv. socijalnog programa.
Ispostavilo se, ubrzo, da Radio Leskovac nije promenio svoj višegodišnji status javnog preduzeća, jer su dve aukcije – propale. Petrovićeva se nada da će ova radio stanica, koja je osnovana 1968. godine, ali je zvanično počela da emituje program 1. maja 1971. godine, ponovo normalno moći da radi i da će njen opstanak zavisiti od direktne pomoći lokalne samouprave.

Pogrešna promena vlasništva

U narednim mesecima trebalo bi da se obavi privatizacija u još 27 firmi. Inače, zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovore za 11 kolektiva.

– Naša ocena o toku privatizacije kristalno je jasna, jer je u leskovačkoj opštini, ali i u ostalim sredinama Jablaničkog okruga, shvaćena i izvršena potpuno pogrešno. U većini slučajeva poslužila je pojedincima da dođu do lake zarade, a sa druge strane sigurnost radnika je krajnje problematična – kaže Ivan Jovanović, predsednik Veća samostalnih sindikata za šest opština Jablaničkog okruga.

Koliko je stanje u ovom kolektivu dramatično, dovoljno govori podatak da je minulih dana, uz podršku SO Leskovac obezbeđeno sto hiljada dinara kako bi se uopšte emitovao program. Mescima je, inače, na računu Radio Leskovca samo oko 1.500 dinara, ali su zato, na primer, obaveze prema SOKOJ-u pola miliona, a radnici, među kojima su i novinari ove najstarije radio stanice južno od Niša, nisu mesecima primili ni dinar zarade.
Novinari i ostali članovi Radio Leskovca uzeli su, inače, po 366.000 dinara otpremnine iz tzv. socijalnog programa. Mesecima je Radio Leskovac bio u centru pažnje javnosti zbog odluke Agencije za privatizaciju koja je raskinula kupoprodajni ugovor sa portirom toga kolektiva Srđanom Jovanovićem, koji je sa još četvoro novinara i tehničara kupio „svoju stanicu’’ za 21,1 milion dinara, što je 133 puta viši iznos od početne cene. U Agenciju za privatizaciju Srđan Jovanović i njegovi saradnici odneli su 42.000 evra prve rate, ali ništa nije pomoglo, jer im je saopšteno da je istekao rok i, posle najnovije odluke Agencije za privatizaciju, status Radio Leskovca vraćen je na početak i on ostaje javni radio servis.