Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Šer (Share) fondacija najoštrije su danas osudili novi pokušaj cenzure na internetu, a povodom uklanjanja video klipova u kojima se na šaljiv način prikazuje prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u akciji spasavanja deteta iz snežnih nanosa.

 

„Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju“, navodi se u saopštenju za javnost.

 Dodaje se da posebno zabrinjava činjenica da se pojedini „internet-delatnici“ SNS-a javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

 „Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internetske slobode u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

 NDNV, NUNS i Šer su podsetili i da su u decembru prošle godine izvršeni hakerski napadi na pojedine sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, a da su pre toga neki portali povukli ovu vest zbog „političkog pritiska odozgo“.

 Oni su pozvali sve sudionike na političkoj i javnoj sceni da se tokom predizborne kampanje, ali i uopšte prilikom promovisanja političkih stranaka, i na internetu služe časnim sredstvima i poštuju kulturu i etičke norme koje važe u internetskoj zajednici.

 „Ukazujemo na činjenicu da cenzura na internetu kao globalnoj mreži nije učinkovita, i često postiže kontraefekat, jer upravo sadržaji koji se pokušavaju ukloniti doživljavaju veliku popularnost i širok obim razmene u internetskoj zajednici“, piše u saopštenju.

 NUNS, NDNV i Šer najavili su da će obavestiti međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće i mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih dela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.