Novo prestrojavanje vladika po eparhijama 1

Za novog mitropolita dabro-bosanskog, posle godinu i po dana od upokojenja mitropolita Nikolaja, izabran je dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom (Jević). Umesto njega na čelo Eparhije zvorničko-tuzlanske, odlukom Sabora, dolazi dosadašnji episkop dalmatinski Fotije (Sladojević).

Za Dalmatinsku eparhiju izabran je novi vladika Nikodim. Na upravo završenom saborskom zasedanju „popunjena“ je i smenom vladike Filareta (Mićevića) 2015. upražnjena Eparhija mileševska. Za njenog eparhijskog arhijereja imenovan je vladika Atanasije (Rakita). On u Mileševu dolazi sa čela Eparhije bihaćko-petrovačke koju će od ovog Sabora voditi dosadašnji episkop frankfurtski i sve Nemačke Sergije (Karanović). Brigu o vernicima SPC u Nemačkoj preuzeće kao administrator episkop austrijsko-švajcarski Andrej (Čilerdžić), čime se SPC na neki način vraća na stari model po kome se o njenim vernicima na nemačkom govornom području brine jedan vladika.

Iako je povlačenje episkopa niškog Jovana (Purića) na Ostrog u SPC pre dve godine objašnjeno kao privremeno bolovanje, Eparhija niška je posle dvogodišnjeg administriranja episkopa raško-prozrenskog Teodosija (Šibalića) dobila novog vladiku. Sabor je za vladiku prostorno najveće eparhije SPC imenovao patrijarhovog vikara episkopa topličkog Arsenija (Glavčića).

Ovogodišnje redovno majsko zasedanje Sabora počelo je 14. maja liturgijom i prizivom Svetog Duha u Pećkoj Patrijaršiji u prisustvu, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, 16 od 48 arhijereja SPC. U visokim crkvenim izvorima našem listu nezvanično je rečeno da posetu požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, člana Hrvatske biskupske konferencije, Beogradu prvog radnog dana Sabora 15. maja, kojom su bili obuhvaćeni i poseta Svetosavskom hramu i susret sa trojicom srpskim vladika, ni na koji način ne treba dovoditi u vezu sa pregovorima Mešovite komisije SPC i HBK o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu. Kako je Danasu potvrđeno, rad ove komisije i „slučaj Stepinac“, čija se kanonizacija očekuje u Rimokatoličkoj crkvi, bili su jedna od saborskih tema – Saboru je podnet izvešaj o dosadašnjim razgovorima i doneta je odluka o njihovom nastavku.

Iako se među pravoslavnima još lome koplja o statusu prošlogodišnjem skupa na Kritu, u organizaciji Vaseljenske patrijaršije, kome nisu prisustvovale sve pomesne pravoslavne crkve, uključujući i najmnogoljudniju Rusku pravoslavnu crkvu, pred kraj ovog majskog zasedanja Sabora SPC je objavila drugi tom knjige o „svom učešću i svedočenju na Kritskom Svetom i Velikom Saboru sa zasebnom svetskom saborskih odluka“.


Nikolić se oglašava na sajtu SPC

Na sajtu SPC objavljen je „oglas“ odlazećeg predsednika Srbije „Tomislava Nikolića sa porodicom“, u kome se javnost obaveštava da će patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana i više arhijereja SPC sa monaštvom i sveštenstvom, 27. maja služiti svetu arhijerejsku Liturgiju i osveštati hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini. „Dobro došli da zajedno podelimo naše molitve i radost darivanja novog hrama verujućem narodu i našoj svetoj Crkvi. U hrišćanskoj ljubavi, pozdravljaju Vas i pozivaju ktitori hr