Rektorat Foto: Wikipedia

Osim rangiranja univerziteta, koje se svake godine objavljuje 15. avgusta, i rangiranja u pet naučnih oblasti – prirodne nauke, inženjerstvo, bio, medicinske i društvene nauke, ove godine urađena je finija analiza koja pokazuje uže naučne oblasti, objašnjava za Danas Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu.

– Ima smisla da se radi takva analiza, jer je retko koji univerzitet jak u svim oblastima, pa im ovakva rangiranja pomažu da se profilišu. Od pet naučnih oblasti, Univerzitet u Beogradu nije rangiran samo u društvenim naukama, a što se tiče ostalih, izuzetno dobro smo plasirani u matematici, fizici, hemiji, hemijskom i metalurškom inženjerstvu, javnom zdravlju, farmaciji, stomatologiji… Ovakvi rezultati su za nas očekivani – kaže Popovićeva, napominjući da je UB nedavno i u oblasti sportskih nauka plasiran između 201. i 300. mesta.

Prorektorka očekuje da Beogradski univerzitet ove godine zadrži postojeću poziciju na Šangajskoj listi (između 201. i 300. mesta), ali ukazuje da je u budućnosti pad neminovan, ako se nastavi ovakvo ulaganje u visoko obrazovanje i nauku, kao i zabrana zapošljavanja.
Inače, na pomenutoj listi, najbolje su rangirani univerziteti iz SAD – od 52 uže naučne oblasti, američki univerziteti su u 32 prvoplasirani. Najuspešniji univerzitet je Harvard, koji je lider u sedam oblasti društvenih nauka i četiri u području medicine.