Foto: Mediacentar

Do imenovanja novog glavnog urednika Večernjih novosti, novine će voditi uređivački kolegijum, sa sadašnjim zamenikom glavnog urednika Milanom Babovićem na čelu.

U Kompaniji veruju da ovo znači da se država povlači iz Novosti i da će ubuduće Milan Beko biti njen apsolutni vlasnik. Muškatirović je, inače, bio jedini član Nadzornog odbora koji je predstavljao većinskog vlasnika Beka (67 odsto akcija), dok je ostala četiri člana postavila Vlada Srbije. Iako je većinski vlasnik, država je Beku oduzela upravljačka prava, koja će mu najverovatnije biti vraćena postavljanjem njegovog čoveka na čelo kompanije.

Neposredno pred sastanak Nadzornog odbora, pozvali smo Muškatirovića, ali on nije želeo da odgovori na pitanje da li Beko namerava da otkupi preostali deo akcija Novosti od države. Upitan da li će prisustvovati sednici NO, Muškatirović je odgovorio: „Nemam komentar“.

Imenovanje Muškatirovića iznenadilo je i dosadašnjeg direktora Ratka Dmitrovića, koji je ostavku na tu funkciju podneo u maju, a Nadzorni odbor danas ju je usvojio.

– Nisam znao da će njega postaviti, ali u ovim teškim okolnostima je nesumnjivo najbolje rešenje. Izuzetno stručan, vredan i korektan čovek. Govorim iz iskustva, jer smo četiri godine sarađivali – ocenjuje Dmitrović za Danas.

Novosti su, inače, pred bankrotom jer je Poreska uprava blokirala njihov račun prošle sedmice zbog duga iz 2009. godine. Dug za doprinose i zarade i neplaćeni PDV, sa kamatama, ukupno iznosi 284 miliona dinara. Ukoliko se uskoro ne nađe rešenje, bez posla bi moglo da ostane oko 700 ljudi, a kako navode u Novostima, papira za štampanje ima još za nekoliko brojeva.

Rukovodstvo kompanije već nekoliko meseci upozoravalo je Vladu Srbije, ali i većinskog vlasnika Milana Beka na mogući bankrot, ali odgovora nije bilo. U Vladi Srbije su nam u nekoliko navrata rekli da u ovom trenutku ne postoji mogućnost prodaje Novosti „jer niko ne bi želeo da kupi gubitaša“, ali su nam sugerisali da bi možda Beko mogao da otkupi ostatak akcija i postane većinski vlasnik. Međutim, on se o tome nije izjašnjavao.

Sadašnje rukovodstvo Kompanije za nagomilane dugove optužuje bivše rukovodstvo, dok Vlada Srbije krivi menadžment za loše upravljanje i nesaradnju sa državom, što je, prema njima, uzrok pada tiraža i kraha Novosti. Nekadašnji novinari, urednici, glavni urednici i akcionari Večernjih novosti oglasili su se još u maju, ističući da Novosti nisu dužnik, već poverilac kojem najviše duguje upravo država, i da je jedino potrebno da država poštuje pravo.