Foto: miroslavparovic.rs

– Mi kao odgovorni ljudi i predvodnici organizacija koje su se na delu pokazale kao državno i nacionalno odgovorne, zahtevamo od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku od državnih organa Crne Gore izdejstvuje da se pet državljana Srbije koji već godinu dana leže u zatvoru zbog više je nego očigledno nameštene afere „državni udar“ puste da se brane sa slobode, piše u pismu.

Podsećaju da je pet naših državljana poslužilo režimu Mila Đukanovića da u izbornom danu izfabrikuje priču kako su nekakvi teroristi iz Srbije pokušali da silom sruše njegov režim. Na ovaj način, Crna Gora je indirektno optužila Srbiju za širenje terorizma u regionu i sebi obezbedila alibi pred svojim gazdama iz NATO pakta, a nama kao državi je ponovo stavljena stigma regionalnog problema.

U svom pismu navode i da javnost u Srbiji mora da zna da je među tim navodnim „teroristima“ i Branka Milić, žena koja ima više od šesedeset godina i koja već deseti dan štrajkuje glađu jer su joj uskraćena ljudska prava u crnogorskom zatvoru i koja se nalazi u zaista lošem zdravstvenom stanju. Zamislite da jedna žena narušava mir u Crnoj Gori i ugrožava autokratski režim koji vlada već tri decenije?! Iako to normalan ljudski um ne može ni da zamisli, državni organi u Crnoj Gori na tome baziraju svoju optužnicu i vode sudski proces.

-Stvarni bezbednosni problemi u regionu dolaze iz delovanja crnogorske i albanske mafije. Rat „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana su najbolji primeri kako se kriminal i terorizam iz Crne Gore preliva na Srbiju i region. Na tom primeru se vidi kako opaki kriminalci likvidiraju jedni druge i dovode u životnu opasnost nevine građane. Nije teško uporediti te kriminalce sa Brankom Milić i vrlo brzo izvući sve potrebne zaključke, stoji u saopštenju.

Kao glavni zadatak države navode  zaštitu svih svojih građana, a posebno onih koji su žrtve političkih intriga i nedemokratskih režima u svetu. Stoga je njihov stav da se prema pet državljana Srbije koji su nevini u zatvoru u Crnoj Gori treba ponašati kao prema žrtvama najnedemokratskijeg režima u Evropi.