Nakon što su se građani žalili našem listu da su prevareni pokušali smo da kontaktiramo generalnog direktora „Lako do posla“ Vladimira Markovića, na čijem je sajtu objavljen oglas, međutim bez uspeha, jer nam dva dana ne odgovara na mejl.

U međuvremenu, oglas je skinut sa sajta „Lako do posla“. Pisali smo i švedskoj kompaniji „Vida Wood“, koja se bavi preradom drveta i proizvodnjom drvene građe, peleta, ambalaže i montažnih drvenih konstrukcija, a za koju „Wood Max“ tvrdi da je „kompanija ćerka“, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Inače, nakon što su građani prevaru prijavili policiji, MUP je protiv N. N. lica podneo krivičnu prijavu.

Oglas se i dalje može videti na sajtu Oglasi Posao na kome piše da „WOOD MAX & VIDA WOOD AB zapošljavaju u Srbiji i inostranstvu 139 lica različitih profila i delatnosti“ na primer, menadžere ukupno sedam lica sa početnom platom u Srbiji 1.100 evra, u inostranstvu 2.100 evra, četiri komjuniti menadžera sa početnom platom u Srbiji 300 eura, u inostranstvu 900 evra, kao i da za kafe-kuvaricu mogu konkurisati lica bez ikakvog iskustva, a da traže četiri osobe sa početnom platom u Srbiji 200 evra, a u inostranstvu 800 evra.

Takođe piše da je radno vreme od devet do 17 časova, da kompanija u Švedskoj nudi radnu vizu do devet meseci, obezbeđen prevoz, smeštaj i jedan obrok, dok u Srbiji, odnosno u Beograd u Bulevaru Mihajla Pupina br. 10 nudi jedan obrok, a u Donjem Zunjiču – opština Knjaževac – dva obroka i smeštaj. Tu su i imejl adrese – za Beograd woodmaxbg1Žgmail.com, inostranstvo vidawoodbgŽgmail.com.

O „Wood Maxu“ na internetu se, osim oglasa za posao, mogu pronaći šturi podaci, i to upravo oni o kojima nam je pričala naša sagovornica, jedna od prevarenih kandidata. Tu su navodna adresa u Donjem Zuniču, datum osnivanja – 30. april 2009, zastupnik Dragan Gramić, ali i broj tekućeg računa.

Kako nam je objasnila, u nedelju, 28. avgusta, građani iz Beograda, poput nje ali i iz unutrašnjosti, čekali su razgovor za posao ispred Doma sindikata s uplatnicama od 470 dinara, a da se niko nije pojavio.

– Nadležni iz Doma sindikata obavestili su nas da se predstavnik kompanije, izvesni Dragan Gramić, pre desetak dana javio da zakaže salu, ali da od tada nisu dobili nikakvu uplatu niti povratnu informaciju – rekla nam je naša sagovornica. Naša sagovornica ukazuje da su kandidati u prilogu mejla dobili primer ugovora o radu na neodređeno vreme, koji je trebalo da popune i ponesu na razgovor, zajedno sa fotokopijom lične karte, radnom knjižicom i uplatnicom od 470 dinara za troškove prezentacije, na ime Gramić Dragan, Donje Zuniče bb.

Boldovanim slovima napomenuto je da, ukoliko se kandidatu ne dopadnu uslovi ili nekim slučajem ne dođe do potpisivanja ugovora o radu, sredstva za prezentaciju, kao i putne troškove za kandidate iz unutrašnjosti, refundiraće firma nakon razgovora, a prezentacija firme u trajanju od 15 minuta zakazana je nakon razgovora, u 17.25 časova.

"Nije u pitanju iznos"

Prevareni građani kažu da nije u pitanju iznos koji su uplatili, iako su neki morali da potroše i po nekoliko hiljada dinara za trošak prevoza, poput mladića iz Niša koji je takođe konkurisao na jednu od pozicija. „Glavni problem je u tome što smo poniženi, što nam se izvesni Gramić, ukoliko je to uopšte njegovo ime, na grub način narugao i što smo definitivno izgubili veru u to da se u Srbiji posao može naći legalnim putem, a ne preko rodbinske, političke ili neke druge veze“, razočarano kaže Danasova sagovornica.