Foto: Logo

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, lider Srpske radikalne stranke i poslanik u Skupštini Srbije za tabloid Informer osporio je pravo Kovačevićevoj da priča o nasilju nad ženama (?) , nazvao je pogrdnim imenom a zatim dodao:

„Ona dozvoljava sebi ono što normalnim ljudima ne pada na pamet da rade. Snosiće odgovrnost kad-tad. Kazniću je ja, i to lično…!“

Vjerica Radeta, potpredsednica Skupštine Srbije i ovog puta je sledila tok misli vođe radikala i optužujući Kovačevićevu da je na RTS- u „pozvala na Šešeljevo ubistvo“, poručila:

„Ubiće vas mržnja, gmazovi, gnjide izdajničke“.

Na drugoj strani, fanovi samozvanog četničkog vojvode uputili su Ivanu Ivanoviću preko društvenih mreža ozbiljne preteće poruke. „Zaklaćemo te pi*ko ako još jednom uzmeš Šešelja u ta tvoja pogana usta“ ili „Ne dao ti Bog da te negde sretnem. Je*acu ti sve izdajničko, je*em ti familiju i krv izdajničku… Radikala ima dosta videćeš šta si sebi napravio!“, neke su od poruka. Nalozi sa kojih su upućene te i još neke pretnje u međuvremenu su „obrisani“.

NUNS podseća da Vojislav Šešelj u ovoj zemlji nikad nije odgovarao za polivanje vodom,  vređanje,  pretnje oružjem,  premlaćivanje,  isterivanje ljudi iz stanova i kuća, ni za niz drugih nestašluka, uključujući i ratne zločine, pa samim tim ni za napade, zastrašivanja i pritiske na novinare. Sramno ponašanje Šešelja i njegovih sledbenika i fanova prema medijskim profesionalcima direktna su posledica atmofere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja za šta je najvećim delom odgovorna izvršna vlast. To se posebno odnosi na najviše državne funkcionere koji blagonaklono gledaju na sve učestalije Šešeljeve radikalske vragolije.

NUNS poziva Tužilaštvo da reaguje povodom poslednjih pretnji Vojislava Šešelja i njegovih fanova, ohrabruje Administrativni odbor Skupštine Srbije da omogući Vojislavu Šešelju da se sučeli sa pravdom i apeluje na političare, osuđene ratne zločince i ostale javne ličnosti da se u komunikaciji pridržavaju osnovnih načela demokratskog dijaloga i prema novinarima odnose sa dužnim poštovanjem.