NVO: Osude Šešeljeve izjave 1

Posle mnogobrojnih negativnih komentara o radu organizacija koji su pojedini mediji objavili prethodnih nedelja, danas je na najgnusniji način to učinio i Šešelj, a objavio list Informer, ukazuje se u saopštenju.

Pored „standardnih“ diskvalifikacija o stranim agentima i špijunima, izdajnicima i plaćenicima, Šešelj je izneo niz seksističkih uvreda na račun Nataše Kandić, omalovažavajući njen legitimitet i moralno dostojanstvo, konstantovala je Koalicija.

Takve izjave su neprihvatljive bilo ko da ih uputi, a posebno je problematično što dolaze od poslanika, čime je grubo narušeno dostojanstvo same Skupštine Srbije, ocenjuje se u saopštenju.

Koalicija nevladinih organizacija poziva nadležne institucije da reaguju i pokrenu adekvatne postupke kako bi se utvrdilo da li Šešeljeve izjave predstavljaju krivično delo, kao i da se javno ograde od njegovih uvreda upućenih Nataši Kandić, Sonji Biserko i Jeleni Milić.

Zatraženo je da se sprovede postupak protiv glavnog urednika Informera, za kojeg Koalicija smatra da je predvodnik kampanje protiv nevladinog sektora, zbog širenja govora mržnje, diskriminacije i uvreda na račun niza istaknutih pojedinaca.

Koaliciju čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Regionalni centar za manjine, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nezavisno udruženje novinara Srbije…