Foto: N1

Ukazujući da je najmanje što gradska vlast može da uradi da zid što pre ukloni i snosi punu odgovornost za svoj postupak.

Zid je posredni izraz diskriminacije i getoiziranja pripadnika ove nacionalne zajednice, istovremeno i manifestacija netrpeljivosti prema Romima i Romkinjama, koji su i inače žrtve brojnih predrasuda i stereotipa, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je zid, dug 120 i visok dva metra, podignut da navodno zaštiti građane i građanke od buke i teških vozila, ali je sagrađen tako da zaklanja samo romsko naselje

Podržavamo svako unapređenje položaja Roma i Romkinja i uređenje naselja „Marko Orlović“, ali smo sigurne da zidovi tome ne doprinose, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale organizacije – Mreža žena Rasinskog okruga za ženska prava, Ž kao žena i kao Župa, Fond za unapredjenje resursa građana Trstenik, Kaliopa, Romske aktivistkinje Kruševca, SOS Vlasotince, Žene za mir, Autonomni ženski centar – Dobre prakse, Dečiji Romski centar, Nezavisni ženski centar, Osvit, Centar za prava žena, Impuls, Odbor za ljudska prava Vranje.

Saopštenje je potpisala organizacija Fenomena, Romski centar za žene i decu Daje, Žene u crnom, Femina, Smederevska Palanka, ASTRA, Iz kruga, Udruženje Roma Novi Bečej.