U toku je, inače, izrada strateškog plana razvoja grada Novog Sada i naravno da će u okviru tog plana značajno mesto biti posvećeno upravo turizmu i kulturi i nadam se da će izrada tog plana Grada dati neke od mogućih odgovora i da će se možda tu i nalaziti neki dobri predlozi za debatu koja će sigurno od jeseni biti vođena o kulturnoj politici u Novom Sadu i to mnogo detaljnije nego što je to sada moguće – izjavio je za Danas Vladimir Kopicl, pomoćnik gradonačelnika Igora Pavličića, koga smo, između ostalog, pitali, povodom jubileja Egzit festivala, koje je njegovo mišljenje o najvećoj muzičkoj manifestaciji.

– Svi znamo kako je Egzit počeo pre deset godina, u jednoj maloj šumici sa 100 dana programa i stotinjak posetilaca da bismo danas imali jednu ozbiljnu manifestaciju koja je ne samo muzički festival već jedna vrlo ozbiljna platforma koja uz svoj osnovni sadržaj ima i mnoge druge: kulturne, društvene, diskusione, debatne i dr. elemente. Egzit ima veoma ozbiljnu promotivnu funkciju ne samo za grad Novi Sad nego i za celu Vojvodinu i Srbiju. Ono što je, po meni, takođe bitno jeste ovo što se poslednjih godina radi oko Egzita, što je neka vrsta refleksije onoga o čemu mi pričamo kada govorimo o kulturnoj industriji i kulturnom turizmu, znači o nekim važnim tačkama našeg ukupnog života i budućeg razvoja o čemu smo pravili vrlo važna dokumenta na republičkom nivou, o kojima smo pričali kada smo diskutovali o Nacrtu zakona o kulturi i slično – kaže on.

– Sada vidimo da su pojedini događaji poprilično odmakli u razvoju, kao što je to sa Egzit festivalom. Ono što bi u budućnosti trebalo da se desi to je da ovaj događaj ne bude usamljen i da se napravi jedna dobra sertifikacija onoga što bi bile ovakve masovne manifestacije koje bi bile od najšireg značaja i najšireg efekta, kao i neke vrste jako dobre podrške raznim drugim malim inicijativama koje bi, takođe, mogle da se osveste i grupišu ne samo u tom pojedinačnom uspešnom rezultatu već i u promotivnom smislu. Ne mislim tu na ono da „ne treba razmišljati samo o onome šta ćemo od nekog dobiti već i o onome što ćemo nekom pružiti“, nego najozbiljnije mislim da su ovakve promotivne manifestacije jako važne i da, zapravo, tu nije reč samo o nekom segmentu komercijalnog života. Takođe, bilo bi mi drago da i gospoda koja vode Egzit misle i na ovaj drugi način i da mnogo toga u narednim godinama učine ne samo za Tvrđavu na kojoj se događa Egzit, već da zaista dobijemo mnogo življi kulturni život i u petrovaradinskom podgrađu i da se poradi na revitalizaciji raznih objekata koji bi mogli da služe sličnim funkcijama u Novom Sadu prilikom čega bi iskustvo i znanje ljudi iz Egzita mogli da budu od značaja – kaže Kopicl.

Polemike

Deseti, jubilarni Egzit festival uspešno je završen, polemike o kulturnoj politici Grada se još vode, institucije i pojedinci još uvek su veoma nezadovoljni nakon izjave gradonačelnika Igora Pavličića da je Egzit „zaslužio veći deo budžetskog novca zbog uspešnosti festivala i promocije Novog Sada“, a da se ne zna koliko „razne art klinike“ zapravo donose Gradu. Nakon letnje pauze će biti jasnije da li će debata o strateškom planu razvoja kulture u Gradu biti javna i da li će u raspavama i nacrtima učestvovati pojedinci, kulturne institucije i drugi iz neprofitabilnog sektora.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.