Republikanci su ostvarili istorijsku pobedu na izborima osvojivši većinu u oba doma Kongresa SAD. Obama je istakao da je voljan da sarađuje sa novim sazivom Kongresa te da preostale dve godine mandata učini što uspešnijim. „Čuo sam vas“, poručio je svojim građanima, koji su očigledno na izborima tražili promene. Na konferenciji za novinare u Beloj kući istakao je da osim što obe partije moraju da se bave pitanjima ključnim za građane države, priznao je i da kao predsednik ima „jedinstvenu odgovornost za boljitak zemlje“.

Obama će danas biti domaćin sastanka u Beloj kući kojem će prisustvovati lideri dveju partija. „Sasvim sigurno možemo pronaći načine da sarađujemo. Vreme je da se pozabavimo problemima“. Lider SAD je obećao da će delovati u pravcu smanjenja broja deportacija i poboljšanja pogranične bezbednosti – što je do sada odlagao.

Mekonel je obećao da će Senat ubuduće biti mnogo produktivniji. „U proteklih nekoliko godina Senat nije ništa naročito postigao. Zato ćemo se okrenuti usvajanju zakona“. Najavio je saradnju sa Obamom na pitanjima gde može biti postignuta saglasnost, kao što su trgovina i poreske reforme. „Rad u dvopartijskim sistemima ne znači večiti sukob“, dodao je Mekonel.

Debata o Islamskoj državi

Obama je istakao da će od Kongresa tražiti specijalno ovlašćenje za pokretanje vojne kampanje protiv Islamske države otvarajući vrata za dugu i potencijalno žustru debatu povodom prirode i širine američkog vojnog angažmana u Iraku i Siriji. Predsednik je istakao da je prerano reći da li su SAD i njeni saveznici ostvarili pobedu, naglašavajući da će biti potrebno dosta vremena da se iračke snage osposobe da same povrate teritoriju koju sada drže teroristi.