Pitanje hapšenja bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti Edvarda Snoudena treba rešavati uobičajenim pravnim putevima, izjavio je juče predsednik SAD Barak Obama.


Obama je rekao da neće slati vojne avione kako bi uhvatili 29-godišnjeg Snoudena, odbacujući navode da bi SAD mogle da pošalju vazduhoplovne snage da prinude na sletanje avion kojim bi Snouden iz Moskve otišao u drugu zemlju. Američki predsednik je, takođe, rekao da nije lično zvao lidere Rusije ni Kine i da, kako je dodao, ne bi trebalo da mora to da radi.

Hapšenje kriminalca, dodao je, pitanje je koje treba da bude rešeno rutinskim pravnim kanalima. Snouden, koji je obelodanio detalje američkog programa nadzora komunikacija širom sveta, još se nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu. On je u Moskvu doputovao iz Hong Konga, a odatle bi, prema neimenovanim izvorima iz ruskih specijalnih službi, trebalo da odleti najpre na Kubu, a potom u Ekvador gde je tražio azil.

Obama je tokom posete Senegalu rekao da činjenica da je Snouden došao do tajnih dokumenata pokazuje znatnu ranjivost Nacionalne bezbednosne agencije i da je naneta šteta to što su otkriveni programi za nadzor telefonskih i internet komunikacija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.