Foto: Fonet/TV Fonet

Minsitar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je srpski narod mnogo propatio u Prvom svetskom ratu i srazmerno ukupnom broju stanovnika podneo jednu od najvećih žrtava u Evropi i svetu, izgubši 60 odsto muške populacije. Prema njegovim rečima, herojska srpska vojska dala je nemerljiv doprinos pobedi Antante u Prvom svetskom ratu.

Đorđević je na ceremoniji rekao da se iz pepela razaranja u Velikom ratu, suprotno očekivanjima, nije rodio feniks „Zlatnog doba“ sa početka 20. veka, već su tek nakon nezamislivih zločina i razaranja u Drugom svetskom ratu, evropske države odustale od revanšizma i počele intenzivno da rade na integrativnom procesu. Danas, podvukao je, francusko-nemačka saradnja predstavlja jednu od najvažnijih osnova EU.

„Nažalost, region Zapadnog Balkana morao je da prođe kroz još jedno krvavo istorijsko razdoblje da bi se konačno našao na putu evrointegracija. Ali baš zato, što je naše sećanje na ratnu bedu i užase svežije, utoliko je i naša vera u evropske integracione procese snažnija, čak i kada se na drugim mestima na našem kontinentu njihov značaj otvoreno dovodi u pitanje“, poručio je ministar.

Kako je rekao, sada smo spremni da na primeru naših nekadašnjih neprijatelja, a danas prijatelja i partnera Nemaca učimo i usvojimo nešto čemu do sada nismo bili vični: ne samo da pobeđujemo po svaku, a često veoma visoku cenu, već da iz svakog našeg eventualnog poraza izađemo snažniji i mudriji.

„Strateško opredeljenje Srbije zato su evrointegracije i vojna neutralnost. Investiciona politika i mere fiskalne konsolidacije usmerene su ka tome da za naše stanovništvo, uz socijalnu odgovornost i solidarnost obezbedimo kvalitetne uslove za život i rad u Srbiji“, poručio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, danas, 99 godina nakon Dana primirja u Prvom svetskom ratu, i nakon svega što smo u tom periodu prošli zajedno sa svojim susedima, možemo potvrditi da ne postoji rat koji će okončati sve ratove, ali da mir, razumevanje, saradnja i ispružena ruka prijateljstva mogu biti početak nečeg što nam je, možda nepravedno, do sada bivalo uskraćeno.

Ministar je poručio da buduće generacije treba da neguju uspomenu na pretke i uvek opominju na značaj njihovog podviga. Vence i cveće su položili i predstavnici grada Beograda, predstavnici stranih ambasada, udruženja koja neguju tradicije slobodarskih ratova, a nakon odavanja počasti, usledio je umetnički program „Rađanje slobode“.

Selaković položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali 

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je lovorov venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali s posvetom: „Junacima Velikog rata, ponosni potomci – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“.

Foto: MOD

„Već skoro jedan vek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Vaša pobeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala merilo našeg delovanja i putokaz ka vrhovnoj vrednosti, ideji slobode. Žrtvu koju ste podneli, srpstvo će pamtiti dok postoji“, upisao je Selaković u knjigu utisaka. U društvu Selakovića bio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.