Foto: Jason Morrison/freeimages

Sud će na nejavnom delu sednice odlučiti da li će presudu Specijalnog suda iz marta 2016. godine potvrditi, preinačiti ili ukinuti i naložiti ponavljanje suđenja.

Specijalni sud je mlađeg Miškovića, Mila Đuraškovića i ostale optužene oslobodio zbog nedostatka dokaza optužbi da su oštetili putarska preduzeća, ali je Marka Miškovića osudio na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog utaje poreza prilikom trgovine akcijama sa Đuraškovićevim putarskim preduzećima.

Miškovićevo preduzeće Mera Invest po toj presudi dužno je da plati 320.280.000 dinara zbog utaje poreza. Đurašković je zbog oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM) i utaje poreza osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara, a njegovi saradnici u tom slučaju na kazne od tri do pet godina zatvora.

Ðurašković je takođe presudom obavezan da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Srbije 152.7 miliona dinara.

Zbog pomaganja Marku Miškoviću da utaji porez sud je osudio Živojina Petrovića na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 500.000 dinara i Jadranku Bardić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno svih optužbi – Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović. krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. Razmatranje žalbi trajalo je 11 dana.