Deo proizvoda namenjen je izvozu, a za ovu godinu planiraju pretvaranje ove mini firme u preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, prenosi Podunavlje.info u okviru projekta „I moje je pravo“.

“Ovde imamo od pet do sedam zaposlenih osoba sa invaliditetom, a jedan radni dan je uobičajen, kao i u svakoj drugoj firmi. Nema razlike. Možda u našu korist. Vrlo su ozbiljni i odgovorni, što se posla tiče. Poznajem ih odlično, znam njihove sposobnosti, tako da u odnosu na to, vršim podelu poslova, svako zna svoj posao”, rekla je radni terapeut Sandra Bogdanović.

U Radnom centru se bave proizvodnjom dekorativnih, mirišljavih i slavskih sveća, izradom dekupaža, prave i razne korpice, na primer povodom 8. marta i drugih praznika, ali i dekorativne magnetiće za frižidere i slične sitnice. Zaposleni prolaze akreditovanu obuku, a kada je u pitanju posao sa veoma vrućim parafinom, taj deo obavljaju radni terapeuti, iz bezbednosnih razloga, kako ne bi došlo do povređivanja.

“Strogo vodimo računa što se toga tiče, na prvom mestu je njihova bezbednost”, naglasila je naša sagovornica i istakla značaj organizovanja izložbi i štandova, u smislu vidljivosti aktivnosti osoba sa invaliditetom, ali i na kojima potencijalni kupci mogu da se upoznaju sa njihovim radom i da kupovinom određenog proizvoda pomognu rad samog Radnog centra i Udruženja u celini. Tako na primer, povodom 8. marta, organizuju trodnevne štandove u Velikoj Plani, ali i u Smederevskoj Palanci, Požarevcu, Svilajncu..

“Svuda znaju za nas i rado kupuju naše proizvode, a ima i ljudi koji dođu kod nas, direktno, i naruče određene proizvode. Radimo sa različitim materijalima i predmetima, poput flaša, kutija, raznih predmeta od drveta. Više restorana i kafića u Velikoj Plani i široj okolini su naši stalni kupci i, konkretno, dosta njih kupuje mirišljave ćupčiće za stolove. Pravimo i razne dekoracije za restorane i slično. Mi smo zaista jedno malo profesionalno preduzeće”, rekla je Bogdanovićeva.

U planu je i proširenje proizvodnog asortimana Radnog centra, dodatno angažovanje osoba sa invaliditetom i povećanje broja radno angažovanih, što je po rečima radnog terapeuta izuzetno bitno zbog socijalizacije.

“Socijalizacija je na prvom mestu. Važno je da izađu iz svojih domova, provedu ovde neko vreme i za to još prime određenu finansijsku nadoknadu, čime doprinose sebi i svojim ukućanima. Mislim da to njima mnogo znači i uliva im samopouzdanje.”

Naš sagovornik u Radnom centru za osobe sa invaliditetom u Velikoj Plani je i Bojan Bogićević, jedan od zaposlenih osoba sa invaliditetom.

“Imam 30 godina i dolazim iz Krnjeva. Ovde u Radnom centru smo od 8 do 16 časova. Radim na obrađivanju sveća, na pravljenju korpica, lepljenju, sečenju materijala”, rekao nam je ovaj univerzalni radnik, pošto nema povlašćenih i svi obavljaju sve postavljene radne zadatke i poslove.

Bojan najviše voli da radi sa mašinama, ali ne beži ni od ostalih poslova.

“Od mašina imamo cirkular, bušilicu, šlajfericu i drugo. Do sada se nisam povredio, jer je bezbednost na visokom nivou i veoma pazim kad radim sa mašinama. Pa, rad ovde za mene znači sigurnost. Zato što primamo platu i sa njom možemo da raspolažemo. Svi se lepo slažemo, sarađujemo i pomažemo jedni drugima. Kad je potrebno, ostavim svoj posao i pomažem drugima, kao i oni meni. Lepo se družimo i radimo. Zadovoljan sam ovde.”

Prema rečima Radovana Radulovića, predsednika Udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom “Volja za životom”, u 2018. godini planiraju da Radni centar pretvore u preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. To nam je potvrdio i predsednik Opštine Velika Plana Igor Matković.

„NJihovo zadovoljstvo je naša najveća satisfakcija. Zahvaljujući dobroj saradnji i pomoći nadležnog ministarstva proteklih godina je mnogo toga učinjeno u Velikoj Plani kada su osobe sa invaliditetom u pitanju, pretprošle smo dobili 4, prošle 6 miliona dinara, a ove nadam se i više. Mi smo kao lokalna samouprava izdvojili 4 miliona, radimo na nekim novim projektima koje ćemo, nadam se, ove godine realizovati. Imamo sreću da ovde deluje udruženje koje nas prati i učestvuje i u svim projektima smo partneri. Većina tih projekata se, direktno ili posredno, odnosi na prihvatanje osoba sa invaliditetom od strane šire društvene zajednice, a Radni centar je baš takav projekat, koji je s uspehom ostvaren, i nastavio da živi, na zadovoljstvo onih koji u njemu učestvuju, ali i nas koji smo pomogli da bude realizovan“, rekao je za Podunavlje.info predsednik Opštine Velika Plana.

Radni centri, kakav je i ovaj u Velikoj Plani, obezbeđuju radno angažovanje kao radno-terapijsku aktivnost osoba sa invaliditetom koje ne mogu da se zaposle ili održe zaposlenje ni pod opštim ni pod posebnim uslovima koje propisuje zakonska regulativa u ovoj oblasti. Cilj takvih projekata je sticanje, održavanje i unapređivanje radnih i radno-socijalnih veština i sposobnosti, održavanje očuvanih funkcionalnih sposobnosti korisnika, razvijanje njihove samostalnosti, samopoštovanja i samopouzdanja korisnika, poboljšavanje kvaliteta života OSI i njihovih porodica, pružanje podrške socijalnoj uključenosti korisnika i stvaranje uslova za njihovo dalje napredovanje i osamostaljivanje.

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. (Kraj)