Od početka godine 44 žrtve trgovine ljudima 1Foto: EPA / Christian Escobar Mora

Poseban akcenat Fonacija stavlja na trgovinu ljudima kao jednom od najčešćih oblika svaremenog ropstva. Od početka ove godine u Srbiji su identifikovane 44 žrtve trgovine ljudima, među kojima  je 19 dece i 25 odraslih osoba.

Prema podacima partnerske organizacije Fondacije Tijana Jurić, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u Srbiji se godišnje pruža pomoć i podrška za oko 250 žrtava trgovine ljudima, u različitim fazama njihovog otkrivanja i zaštite. Najčešći vidovi zloupotrebe su seksualna i radna eksploatacija, prinuda na prosjačenje i prinudna udaja. Žrtve trgovine ljudima su uglavnom žene, devojčice i devojke. Uzrast žrtva varira, ali zabrinjava zastupljenost dece.

– Svesni činjenice da od ukupnog broja žrtava znatan procenat čine deca, mi smo jedan deo preventivnog programa usmerili ka edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola. Intenzivno pripremamo novi ciklus tribina „Stop trgovini ljudima“ kojima upravo učenike u 2017. godini želimo da naučimo da je trgovina decom jedna od opasnosti sa kojom se mogu susresti i da treba da budu spremna da zatraže pomoć odraslih kad god im se učini da sa njihovim vršnjacima ili njima samima dešavaju stvari koje ih povrđuju. Za one najmlađe, učenike nižih razreda, u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima, pripremamo zanimljiv edukativni materijal prilagođen njihovom uzrastu, poručio je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić pojašnjavajući na koji način će se ta organizacija suočiti sa jednim oblikom savremenog ropstva.

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe za ukidanje ropstva prilika je i da se javnosti skrene pažnja da nije uvek lako izbeći zamke, naročito zbog činjenice da se žrtva trgovine ljudima najčešće ne postaje za jedan dan. Eksploataciji prethodi period namamljivanja  žrtve, odnosno vrbovanje, faza u kojoj trgovci ljudima koriste različite načine da manipulišu osobom  koja je u teškom položaju, uspostave kontrolu nad njom i uvuku je u eksploataciju.

Na često postavljano pitanje „ko su žrtve trgovine ljudima“, odgovor da su to najčešće osobe sa nižim obrazovanjem i one koje potiču iz siromašnijih slojeva, mora se tumačiti samo u kontekstu podataka o otkrivenim žrtvama trgovine ljudima. Nijedna društvena grupa nije pošteđena mogućnosti da njeni pripadnici postanu žrtve trgovine ljudima, samo što se one za sada teško prepoznaju i identifikuju.

Fondacija Tijana Jurić i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima stoga podsećaju da žrtva trgovine ljudima u nekoj fazi svog života može postati bilo koja osoba bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje i materijalnu situaciju.

Važan faktor zaštite jeste visoka svest zajednice i pojedinaca o trgovini ljudima i rizicima koji mogu neku osobu ili grupu osoba učiniti podložnim trgovini ljudima. Preventivne aktivnosti i što češće informisanje, predstavljaju jedan od načina borbe protiv ovog velikog društvenog problema.                

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.