Od pomenutih pet škola koje su promenile naziv, dve osnovne škole nisu ni imale ime (osnovne škole u Guči i Vitanovcu) pa su ga dobile („Akademik Milenko Šušić“ i „Milunka Savić“). Tri škole su promenile imena 2008. godine, i to: OŠ „Veljko Vlahović“ iz mesta Pečenjevce u OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Moše Pijade“ iz Dimitrovgrada u OŠ „Hristo Betov“ i OŠ „15. novembar“ iz Preševa u OŠ „Prof. Ibrahim Kelmendi“.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će razmotriti predlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu (BNV) da osam osnovnih škola sa teritorije Novog Pazara, Tutina i Prijepolja promene naziv odnosno da im se dodele imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije. U BNV, koje predvodi Esad Džudžević, pozivaju se na Ustav Srbije i Statut Veća, kojim škole dobijaju status od posebnog značaja i navode da većinu đaka i nastavnika u tim osmoletkama čine pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice.

Ovo nije prvi put da organizacije i pojedinci traže promenu imena obrazovnih ustanova. U Ministarstvu prosvete za naš list objašnjavaju da je sličnih zahteva bilo i ranije, te da je čak postojao i trend da se nazivi škola često menjaju. Međutim, u poslednjih pet godina ta praksa je zaustavljena.

– U mnogim slučajevima problem je opravdanost takvog postupka, jer ličnost po kojoj bi se škola nazvala nije poznata široj javnosti, što je jedan od uslova za promenu. Nekada je reč o neracionalnom postupanju s obzirom na prioritete delatnosti obrazovanja, a postoji i finansijski problem jer promena naziva škole iziskuje troškove. Pravilo je i da se naziv škole ne može menjati u toku nastavne godine – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Tokom prošle godine Ministarstvu je bilo upućeno nekoliko sličnih zahteva – da se OŠ „Selakovac“ iz Novog Pazara preimenuje u OŠ „Avdo Međedović“, da OŠ „Jošanica“ iz Lukara dobije ime OŠ „Mehmed Šemsekadić“, a da OŠ „12. decembar“ iz Sjenice nosi ime Rasima Muminovića. Ministarstvo nije dalo saglasnost na predložene promene uglavnom zbog nekompletne dokumentacije, ali i iz gore pomenutih razloga.

– Napominjemo da nisu odbijeni samo predlozi da škole nose imena znamenitih Bošnjaka, već i neka druga. Ministarstvo nije dalo saglasnost da OŠ „Rade Drainac“ iz Borče ponese ime po patrijarhu Pavlu. Slično je bilo i sa predlogom da škola „1.300 kaplara“ iz Ljiga dobije ime po lokalnom nastavniku Vladanu Sredojeviću – kažu u Ministarstvu prosvete.

Javnost je burno reagovala kada je beogradska osnovna škola „Bora Stanković“ pre tri godine pokrenula inicijativu da promeni ime u OŠ „Novak Đoković“, kako bi na taj način „izrazila zahvalnost našem najpoznatijem teniseru za sve što je postigao u belom sportu, ali i za svoju zemlju“. Đoković je bivši učenik te škole, a predlog nije dobio zeleno svetlo.

Politička pozadina?

Političke stranke iz Novog Pazara različito komentarišu predlog BNV-a, a u javnosti se spekuliše da je on u vezi sa predstojećim izborima za savete nacionalnih manjina. Generalni sekretar vladajuće SDP Muamer Bačevac kaže da je potrebno da se po znamenitim Bošnjacima nazovu škole u Sandžaku, ali ne na uštrb pozitivnih ličnosti srpske istorije. Portparol opozicione SDA Sandžaka Edin Gudžević pozdravlja ovaj predlog veća koje, po njegovim rečima, ima legitimitet da donosi odluke i pokreće inicijative koje se tiču zastupanja i zaštite prava Bošnjaka u ovoj državi. Bošnjačka demokratska zajednica, bliska muftiji Muameru Zukorliću, takođe podržava zahtev za promenu imena škola, ali podseća da se on ne sme koristiti u predizborne svrhe.

Predlog BNV-a

Prema predlogu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu novopazarske škole „Vuk Karadžić“, „Desanka Maksimović“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Stefan Nemanja“ dobile bi imena „Muhamed Hevaji Uskufija“, „Musa Ćazim Ćatić“, „Ahmed Ali Gurbi“ i „Nazif efendija Šušević“. Osnovna škola „Aleksa Đilas Bećo“ u Tutinu bi trebalo da nosi naziv po Ferhad-beg Dragi, a druga tutinska škola „Aleksa Šantić“ zvala bi se po kadiji Gluhavičkom. Prijepoljska škola „Vladimir Perić Valter“ bila bi nazvana po Muratu Šećeragiću, a OŠ „Svetozar Marković“ u Brodarevu ponela bi ime dr Rifata Ramovića.