Odblokirani računi Adria Media Grupe 1

Kako je UNS-u rekao šef korporativnih komunikacija AMG Želimir Bojović, računi Kompanije juče su odblokirani bez obrazloženja Poreske uprave.

 „Juče su nam stigla rešenja kojima se ukidaju privremene mere na osnovu kojih su nam bili blokirani računi od juna 2017. U rešenjima stoji da Adria Media Group nema dospelih obaveza prema Poreskoj upravi, tako da od juče mozemo normalno da radimo. Adria Media Group ne duguje nijedan dinar Poreskoj upravi“, izjavio je Bojović.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković nije se danas javila na pozive UNS-a, a na pitanja upućena mejlom iz Poreske uprave, kao i mnogo puta do sada, nismo dobili odgovor.

Podsetimo, računi Adria Media Grupi blokirani su 6. jula ove godine. Poreska uprava donela je tada Rešenje o privremenoj meri obezbeđenja naplate poreza – „zabranu prenosa novčanih sredstava poreskog obveznika otvorenih kod banaka, osim u svrhu izmirenja obaveza po osnovu poreza… radi obezbeđenja naplate javnih prihoda za koji je u toku postupak utvrđivanja – kontrole, pošto postoji opasnost da poreski obezvnik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu“.

Iz dokumentata objavljenih na sajtu dnevnog lista Kurir vidi da je Adria Media Grupa 8. juna ove godine dobila uverenje da je izmirila sve dospele obaveze koje su u nadležnosti Ministarstva finansija. Takođe, 9. juna 2017. godine, AMG je i iz Uprave Grada Beograda – Sekretarijata za javne prihode, dobio uverenje da je izmirio sve obaveze.

Nekoliko dana kasnije, 14. juna ove godine, kompanija AMG dobija Rešenje o privremenoj meri obezbeđenja naplate poreza – „zabranu prenosa novčanih sredstava, osim u svrhu izmirenja obaveza po osnovu poreza… radi obezbeđenja naplate javnih prihoda u iznosu od 16 miliona dinara za koji je u toku postupak utvrđivanja – kontrole, pošto postoji opasnost da poreski obezvnik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu“.

Poslednjim rešenjem Poreske uprave, od 6. jula 2017. godine, Adria Media Grupi blokirani su računi po istom osnovu, samo što ovog puta nije naveden iznos poreskog duga.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.