Odbrana u slučaju “Potočari” opet zatražila prisustvo javnosti na suđenju 1Foto: EPA VALDRIN XHEMAJ

Na današnjem ročištu u slučaju „Potočari“, odbrana je ponovo zatražila od suda da odobri prisustvo javnosti na suđenju, saznaje Danas.

Branioci Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koje država je država tužila za navodno odavanje službene tajne, pozvali su se na odluku Ustavnog suda kojim su dva člana Zakonika o krivičnom postupku (član 363. tačka 5 i član 366.) koji se tiču isključenja javnosti proglašeni neustavnim.

Branioci Vladimir Todorić i Sead Spahović nakon toga su, prema našim saznanjima, tražili i da suđenje počne ispočetka, pošto je shodno odluci Ustavnog suda, kako tvrde, dosadašnji postupak neustavan.

Podsetimo, država Srbija je Dumanovića i Trbovića tužila zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. godine kada je napadnut tadašnji premijer, a trenutno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Dumanović i Trbović su svojevremeno za Al Džaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji u Potočarima, nakon čega su 2016. godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a kasnije državne sekretarke MUP-a.

Te krivične prijave su ubrzo odbačene, a Dumanović i Trbović su čak bili i uhapšeni. U međuvremenu su dobili i otkaze.

Naredno suđenje zakazano je za 7. oktobar ove godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.