Sednica makedonskog parlamenta o promeni naziva te bivše jugoslovenske republike u Republika Makedonija – Skoplje, i pored najava, još nije zakazana. Državni vrh je na sastanku koji je počeo u nedelju uveče i trajao do kasno u noć zaključio da će parlament zasedati ukoliko bude potrebno pre početka samita NATO u Bukureštu, koji se održava od 2. do 4. aprila.
Na tom sastanku učestvovali su makedonski premijer Nikola Gruevski, predsednik Branko Crvenkovski, ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski i makedonski pregovarač u sporu s Grčkom Nikola Dimitrov.
– S obzirom na veliku dinamiku i diplomatsku aktivnost, razmenu mišljenja i stavova, donet je zaključak da bi se eventualna sednica parlamenta posvećena ovom najznačajnijem pitanju održala u poslednjem trenutku s ciljem da zakonodavnom domu budu predstavljene najaktuelnije i najrelevantnije informacije, saopšteno je iz kabineta premijera Gruevskog.

Uskoro komisija za demarkaciju s Kosovom

Antonio Milošoski izjavio je da je formiranje komisije o demarkaciji granice sa Kosovom u završnoj fazi i da su obe strane izbrale svoje članove, te da se „prvi susret može dogoditi ubrzo“. „To je prvi korak u procesu tehničke demarkacije granice, a dalje ćemo nastaviti intenzivnije da radimo na rešenju ovog pitanja i očekujemo da će kosovska vlada posvetiti pažnju zatvaranju ovog tehničkog pitanja“, rekao je Milošoski. Mišlin Kalmi-Rej podvukla je da je njena zemlja još 2005. bila među prvim zemaljama koje su pominjale nezavisnost Kosova. „Sada je najveći izazov integrisanje severnog Kosova“, navela je ona i dodala da je pre dva dana u Prištini otvorena ambasada Švajcarske.

Makedonski parlament treba da se izjasni o poslednjem predlogu posrednika UN Metjua Nimica, prema kojem bi novi naziv te bivše jugoslovenske republike bio Republika Makedonija – Skoplje. Milošoski juče nije hteo da komentariše mogućnost dobijanja novog predloga.

Bilbordi s kukastim krstom

Makedonska vlada saopštila je juče da nema nikakve veze sa bilbordima koji su osvanuli u Skoplju, na kojima je beli krst na grčkoj zastavi prepravljen u kukasti krst. U centru Skoplja su postavljeni bilbordi koji najavljuju izložbu makedonskog umetnika Atanasa Boteva, i na kojima je umesto belog krsta na grčkoj zastavi nacrtan kukasti krst. Vlada je saopštila da „nema nikakve veze sa najavljenom izložbom ni sa bilbordima, ali da se i ne meša u slobodu izražavanja umetnika bilo da je reč o pojedincu ili grupi“. Šef diplomatije Antonio Milošoski telefonom je razgovarao sa šefom grčke kancelarije za vezu u Skoplju i potvrdio nameru Makedonije o dobrosusedskim odnosima, saopštila je vlada.

– Mi smo već rekli naš stav, izjavio je kratko Milošoski na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Švajcarske Mišlin Kalmi-Rej. Lideri najvećih parlamentarnih stranaka su pre tri dana zauzeli stav da je nakon 15 godina pregovora s Grčkom o sporu zbog naziva zemlje, naziv Republika Makedonija – Skoplje poslednji Nimicov predlog.
U očekivanju sednice parlamenta, oko 60 građana okupilo se ispred zgrade parlamenta u znak protesta zbog promene imena po predlogu Nimica. Protest zvanično nije organizovala nijedna vladina ili nevladina organizacija. Saobraćaj je u centru Skoplja bio zatvoren zbog tog skupa. Makedonski mediji prenose i pisanje grčkih listova čija je glavna tema spor o imenu.
– Odnosi Grčke i SAD su na ‘niskom nivou’ pre samita NATO u Bukureštu na kojem se Makedonija nada da će dobiti poziv za članstvo, a Atina preti vetom ukoliko se ne postigne kompromis o imenu, piše list Adezmeftos tipos. To Vima, pozivajući se na neimenovane diplomate, ne isključuje mogućnost da se američki predsednik Džordž Buš u narednih 48 sati lično umeša kako bi se pronašlo rešenje uoči samita NATO.