Odložen glavni pretres u suđenju za paljenje kuće novinara iz Grocke 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Okrivljeni Vladimir Mihailović i Igor Novaković nisu hteli da odgovaraju na pitanja niti da iznose odbranu, po savetu svojih advokata, koji su zatražili da se zbog nedostatka audio snimanja odloži dokazni postupak.

Okrivljeni Dragoljub Simonović se na svoj zahtev obratio sudu i rekao da su mediji pogrešno preneli njegove izjave nakon prethodnog ročišta koje je održano 12. decembra 2019. godine po kojima se stiče utisak da je pretio tužiocima što, kako je naveo, nije istina.

Nekadašnji predsednik beogradske opštine Grocka je na tom ročištu prema pisanju medija „uputio preteće poruke zameniku tužioca Predragu Milovanoviću, kome je, iznoseći odbranu kao prvookrivljeni, prvo zamerio da se založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića (iako novinar nije optužen već je oštećeni u postupku), a ne tužilac“, te je naveo i da će se „sudski pozabaviti radom tužilaštva“, kao i da može da se desi da posle ovog procesa i ne bude više tužilac“.

Simonovićevu tadašnju pretnju osudili su Društvo sudija Srbije, Evropski pokret u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava.

Novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u decembru 2018. godine za šta je osumnjičen da je nalogodavac tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je i prvookrivljeni u tom postupku.