Lokalni izbori u Albaniji neće moći da budu održani 20. januara, kako je predviđeno, zbog nesuglasica između vlasti i opozicije o pripremi izbora, saopštila je Centralna izborna komisija u Albaniji. „Primoran sam da prihvatim činjenicu da Centralna izborna komisija ne može da preuzme odgovornost za pripremu i održavanje lokalnih izbora 20. januara“, rekao je predsednik komisije Člirim Đijata na konferenciji za novinare, a prenose strane agencije.
Đijata je rekao da su nesuglasice između vlasti i opozicije sprečile usvajanje važećeg pravnog okvira i da to „izborni sistem dovodi u ćorsokak“. Uprkos naporima komisije i apelima međunarodne zajednice, „situacija je i dalje blokirana i bez rešenja“, rekao je predsednik komisije. Agencija Ašosijeted pres je navela da su se vladina koalicija i opozicija složile da odlože izbore za februar, ali nikakva zvanična odluka još nije doneta. O tome treba da se raspravlja u parlamentu, a kasnije predsednik treba da izda dekret o tome.
Lokalni izbori u Albaniji predstavljaju glavni test za sposobnost Albanaca da organizuju fer i slobodne izbore, što je ključnji uslov za prijem u evroatlantske organizacije, ocenile su strane agencije. Od pada komunizma 1989. godine, u Albaniji do sada nisu održani izbori koji bi potpuno udovoljili međunarodnim standardima.