Manifestaciju je otvorio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je tom prilikom istakao da je futoški kupus prvi vojvođanski proizvod koji je dobio oznaku geografskog porekla i dodao da Kupusijada na pravi način predstavlja autohtonu sortu kupusa koji je i brend Futoga i Srbije.

– Tu dolaze do izražaja naša kultura, identitet, turistički i privredni potencijal,jer Futoška kupusijada afirmiše domaćinski odnos prema privredi, kao i tradiciju, lokalne običaje i očuvanje naše kulturne baštine.

Manifestacija Futoška kupusijada organizuje se jednom godišnje, poslednjeg vikenda u oktobru, a pravo na učešće u manifestaciji imaju svi proizvođači i prerađivači originalnog futoškog kupusa, kao i poštovaoci tradicije i običaja mesta Futoga i ljubitelji jela od futoškog svežeg i kiselog kupusa. Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se predstavljaju razne vrste hibridnih sorti kupusa, ova manifestacija posvećena je isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.