Održana masovna biciklistička vožnja u znak podrške obolelima od raka debelog creva 1Foto: Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre

Više stotina sugrađana vozilo je danas bicikl 4.000 metara centrom Beograda kako bi se skenula pažnja na probleme pacijenta obolelih od raka debelog creva.

Vožnjom su Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre ukazali da je moguće da sačuvamo više od 4.000 života svake godine ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj. liniji lečenja raka debelog creva, navodi se u saopštenju.

„Da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove. Ono što je dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi RFZO-a, a ono što je potrebno je samo proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja“, izjavio je  Vladimir Nikolić, onkolog, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

„Rak debelog creva predstavlja značajno zdravstveno opterećenje stanovništva, na šta nam ukuzuju trenutne stope obolevanja i smrtnosti. Poseban problem predstavlja metastatska bolest koju u našoj zemlji prati veoma visoka smrtnost i ograničene terapijske opcije“, izjavio je dr Feđa Đordjević, onkolog Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i dodao “U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 – 30% viši nego u razvijenim zemljama Evrope“.

„U Srbiji, rak debelog creva 2. je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. Približno 25% pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. Ključ uspešnog lečenja su preventiva i rano dijagnostikovanje, pa je preporuka da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove“, izjavila dr Jelena Jevtović, lekar na specijalizaciji iz onkologije Univerzitetski klinicki centar Srbije.

’’Svaki pacijent je priča za sebe i samim tim zahteva jedinstven pristup. Precizna medicina dosta doprinosi uspešnom lečenju, jer omogućava da se na osnovu genetike, biomarkera i nekih drugih karakteristika sagledaju potrebe svakog pacijenta pojedinačno. Mi na taj način prilagođavamo terapiju pacijentu, jer ne reaguje svako isto na određeni lek. Na taj način se nude efikasnija rešenja.Naravno, kada govorimo o prevenciji, ona je ključna kako bi se izbegao rizik oboljevanja. Fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su prvi koraci u  očuvanju zdravlja Dr Siniša Radulović, klinički fatmakolog predsednik Udruzenja medikalnih onkologa Srbije.

Vožnju je podržalo i udruženje Ulice za bicikliste, a vozilo se organizovanom rutom centrom grada od Trga Nikole Pašića do Parka Ušće simboličnih 4.000 metara za 4.000 života obolelih od rakja debelog creva u Srbiji svake godine. Učesnici su imali plave majce jer je plava simobol borbe protiv raka debelog creva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.