Održana prva sednica o doktoratu Siniše Malog 1Foto: FoNet/ Uprava carina

Kako nam je rečeno, ova informacija je pod tačkom obaveštenja saopštena na poslednjoj sednici Nastavno-naučnog veća FON-a, ali bez ulaženja u pojedinosti. Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović nedavno je izjavila da stručna komisija ima rok od 60 dana da donese izveštaj.

Kako je Danas ranije pisao, u četvoročlanoj komisiji za procenu originalnosti doktorata Siniše Malog su Dejan Erić, profesor Beogradske bankarske akademije, koga je imenovao Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Vinko Kandžija, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koga je predložilo Veće grupacije društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beograd dok su imena preostala dva člana nepoznata javnosti. Prema nezvaničnim saznanjima, reč je o profesorima koji ne predaju na domaćim univerzitetima. U akademskim krugovima se spekuliše da su iz Republike Srpske, ali potvrdu ove informacije nisu uspeli da dobijemo.

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, stručna komisija u roku od 60 dana od dana imenovanja dostavlja etičkoj komisiji obrazloženo stručno mišljenje. Međutim, pravilnik predviđa da se u izuzetnim slučajevima i na obrazloženi predlog komisije, taj rok može produžiti za dodatna dva meseca.

Stručna komisija vrši procenu originalnosti uzimajući u obzir rezultate softverske analize, ukoliko oceni da je to potrebno, kao i druge metode i standarde, shodno specifičnosti naučne oblasti (uvid u istraživačku dokumentaciju, kao i uvid u prikupljenu odnosno korišćenu građu). Komisija može da zatraži mišljenje i od mentora, članova komisije za ocenu i komisije za odbranu, recenzenata, odgovarajućeg veća naučnih oblasti i drugih stručnih lica i tela, predviđeno je pravilnikom.

Stručna komisija mišljenje upućuje etičkoj komisiji, koja sastavlja svoj izveštaj i dostavlja ga dekanu, a on Nastavno-naučnom veću fakulteta na odlučivanje. Za eventualne žalbe na rešenje nadležan je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kao drugostepeni organ. Odbor nema obavezu da formira novu stručnu komisiju, ali prilikom razmatranja žalbe može da zatraži dodatna objašnjenja, ne samo od učesnika u postupku, nego i od drugih stručnih lica. Kako nam je ranije objašnjeno na Univerzitetu u Beogradu, pod „drugim stručnim licima“ se ne podrazumevaju samo nastavnici i istraživači iz drugih univerzitetskih i naučnih sredina, nego i lica koja su u mogućnosti da izvrše dodatne softverske analize ili primene metode koje su prikladne za pojedine naučne oblasti (uvid u istraživačku dokumentaciju, prikupljenu ili korišćenu građu i slično).

Mali odbranio tezu

Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“ na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.