Olivera Zekić: Prihvatiću ako me kandiduju za člana Saveta REM-a 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Zekićeva kaže za UNS da ne postoji mogućnost da sama podnese kandidaturu na to mesto, kako su mediji ranije pisali, ali da će „stopostotno“ prihvatiti, ukoliko bude predložena.

Ona je za članicu Saveta REM-a 24. jula 2015. godine izabrana na predlog Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine.

Članovi Saveta REM-a biraju se na osnovu predloga ovlašćenih predlagača koji se dostavljaju nadležnoj službi Narodne skupštine, koja utvrđuje listu kandidata. Taj odbor organizuje javni razgovor za kandidatima. Posle toga, izbor člana Saveta stavlja se na dnevni red prvog narednog zasedanja Narodne skupštine.

Zekićeva pojašnjava i da članovi Saveta REM-a, uprkos tome što joj je istekao mandat, mogu da rade u svom osmočlanom sastavu i da imaju većinu za donošenje odluka. I Zakonom o elektronskim medijima propisano je da Savet REM-a može da radi u kvorumu koji čine najmanje pet članova, osim ako je određeno dvotrećinsko odlučivanje.

Inače, ova članica Saveta REM-a prema zakonu može da bude još jednom izabrana na istu funkciju.

Ostaje, međutim, nejasno zašto Odbor za kulturu i informisanje ranije nije pokrenuo zakonsku proceduru za izbor novog člana Saveta REM-a, s obzirom na to da je Zekićevoj istekao mandat, kao i da je o tome ranije u javnosti bilo reči.

Nadležna služba Narodne skupštine, prema Zakonu o elektronskim medijima, treba da objavi poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta REM-a šest meseci pre prestanka mandata, ali to nije nije uradila. Odgovor na to pitanje UNS nije dobio ni od Mirka Krlića, bivšeg predsednika Odbora za kulturu i informisanje.

Krlić je upravo u novembru prošle godine na Odboru Skupštine Srbije za kulturu i informisanje rekao da treba da se pokrene postupak i za izbor novog člana Saveta REM-a, s obzirom na to da Zekićevoj ističe mandat.

Pošto konkurs za člana REM-a do sada nije raspisan, ta procedura sada treba da čeka formiranje novog Odbora za kulturu i informisanje, posle konstituisanja novog saziva Narodne skupštine. Rok za konstituisanje novog parlamenta je 4. avgust.

Inače, krajem prošle godine pokrenut je postupak za tri člana Saveta REM-a, jer je od 2017. godine Regulator radio u krnjem sastavu. Tada su izabrani novi članovi Zoran Simjanović, Aleksandar Vitković i Judita Popović.

Posle ostavke članova REM-a Gorana Petkovića i Đorđa Vozarevića, na njihovo mesto su početkom ove godine došli Višnja Aranđelović i Slobodan Cvejić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.