Opasno da Vulin predviđa u kom će pravcu ići postupak 1Foto: Beta/ MUP SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da mu je poznato ime čoveka koji je razvio sistem prisluškivanja Aleksandra Vučića i da će ime te osobe biti poznato javnosti kad Tužilaštvo za organizovani kriminal bude podiglo optužnicu.

Sagovornici Danasa saglasni su da je ova izjava štetna, da pokazuje da ministar ne razume podelu vlasti, čak i da možda (želi da) utiče na tužilaštvo.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže za naš list da se mi često susrećemo sa pojavom da predstavnici vlasti daju vrlo slobodne i neoprezne izjave povodom tekućih ili mogućih istraga i sudskih postupaka. Prema njegovim rečima, time se želi postići politički efekat ali i trasirati sudski postupak u određenom smeru.

– Sa pravne strane gledišta, nama ništa ne znači rečenica da je “ministarstvo u potpunosti rasvetlilo slučaj prisluškivanja predsednika”. To će se tek videti da li je rasvetlilo. O njihovom radu, u smislu kvaliteta prikupljenih dokaza, konačnu ocenu daće sud, a pre suda tužilaštvo – ističe Gostiljac.

On dodaje da je zbog toga neoprezna izjava ministra koja sugeriše da će tužilaštvo podići optužnicu “jer se takva odluka donosi tek nakon sprovedene istrage”, a policija ne može o tome da odlučuje.

– Ako se prihvati da je policija putem poligrafa ili na neki drugi način sve utvrdila i već se zna da će doći do dizanja optužnice, to bi značilo da policija ima veći uticaj nego što je to prihvatljivo. Loša se poruka šalje o društvu u kome policija vlada. Verujem da je u pitanju čisto politička izjava ministra, data za konkretan trenutak, bez interesovanja šta će dalje biti sa postupkom. Ponavljam, samo je sud vlastan da proceni da li su dokazi koje je policija prikupila dovoljnog kvaliteta da izdrže sudsku proveru – poručuje Gostiljac, dodajući da političari moraju pokazati dužno poštovanje prema pravnom sistemu i voditi računa da ga ne slabe svojim prejuduciranjem “koje je zapravo svojevrsan pritisak na tuzilastvo i sud”, dok bi, kako kaže, za policiju bilo bolje da pokaze vise efikasnosti i u mnogim drugim predmetima koji čekaju svoje rešavanje.

Sudija Miodrag Majić kaže za Danas da nije uopšte na ministru policije da govori o tome da li će i kada, u kom pravcu i koja optužnica biti podignuta, jer je to isključiovo ingerencija tužilaštva.

– Tužilac je taj koji je isključivo ovlašćen da procenjuje da li će to lice koje je prijavljeno uopšte procesuirati, ili će možda proširiti krug osumnjičenih. Ovo je još jedna politička izjava čoveka koji podelu vlasti i poslova u društvu ne prihvata. Na to smo nažalost navikli, i to je nešto što nije kažnjavano od strane birača – ističe Majić. On dodaje da je Vulinova izjava i štetna, jer nešto prejudicira.

– Stvara se očekivanje javnosti da je krivični postupak gotovo pa završen. “Mi znamo osobu, uskoro ćemo vam saopštiti ime”. Ako se ispostavi drugačije, javnost može da stekne utisak da su tužilaštvo, odnosno sud, pogrešili. To je jako pogrešno, ali se uvek koristi. To su one izjave “ne dam ovog, ne dam onog” – kaže Majić.

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije (VBA) general Momir Stojanović ocenjuje za Danas da je Vulinova izjava začuđujuća, te da u poslednje vreme imamo sve više izjava visokih funkcionera koji unapred znaju šta će tužilaštvo da uradi.

– To ukazuje da je tužilaštvo, nažalost, pod potpunom kontrolom vlasti. Jer ako vi date izjavu da će “on reći ime čoveka” koji je organizovao prisluškivanje “kada tužilalac podigne optužnicu”, postavlja se pitanje otkud ministar Vulin zna da će tužilac to uraditi. Jedino ako nema uvid u tužilačku istragu, što je zakonski nedopustivo. Samo tužilac može da ima uvid u celokupne spise, odnosno predmet koji sam vodi. Tužilaštvo je, makar zakonski, samostalno – ističe Stojanović.

Prema njegovim rečima, mi smo imali jednog ministra unutrašnjih poslova “koji očigledno nije znao šta mu se događalo u ministarstvu”, a sada imamo drugog ministra, Vulina, “koji takođe ne zna šta je MUP i kako on funkcioniše”.

– To se vidi iz njegove izjave da “imamo ime čoveka koji je naložio prisluškivanje”. Molim vas… Na predlog ovlašćenih lica iz BIA i MUP-a, jedino nadležni sud može da naloži prisluškivanje, u ovom slučaju Viši sud u Beogradu. To lice nije moglo da “naloži” da se predsednik sluša, a ako je to učinilo mimo odluke suda, suprotno zakonu, za to bi trebalo da odgovaraju svi u lancu komande, od ministra, preko načelnika UKP do poslednjeg operativca. Svi bi morali da budu smenjeni i uhapšeni. Ne postoji mogućnost da u MUP-u neko prisluškuje predsednika bez znanja svih u lancu komandovanja – naglašava naš sagovornik.

On dodaje da će “osoba” koju je Vulin označio kao odgovornu za prisluškivanje Vučića, po svemu sudeći biti žrtveni jarac, “levokrilni činovnik u MUP-u”, i kroz njegovo “žrtvovanje” će se “pokazati” javnosti kako niko više ne može da radi u MUP-u šta hoće.

Afera prisluškivanja predsednika odjeknula je kao bomba a ministar Vulin je početkom marta ove godine izjavio da su Aleksandar Vučić i članovi njegovi porodice Andrej, Anđelko i Danilo bili prisluškivani 1.572 puta, odnosno registrovano je toliko telefonskih kontakata koji su ilegalno bili beleženi. Vulin je istakao da su transkripti tih razgovora bili skidani „na belo“ i nošeni nekim zvaničnicima MUP.

„Svi su ispitani na poligrafu i odmah da vam kažem – svi su pali na najvažnijim pitanjima koja smo im postavljali, a koja se uglavnom odnose na ilegalno prisluškivanje predsednika”, rekao je tada Vulin dodajući da je sve dostavljeno Tužilaštvu za organizovani kriminal. Međutim, Tužilaštvo za ova četiri meseca još nije pokrenulo postupak prema tim osobama.

Stojanović: Skretanje pažnje

– Ove povremene izjave ministra Vulina vezano za stanje i rad Ministarstva unutrašnjih poslova su svesno skretanje pažnje javnosti sa nekih ključnih problema i tema koje su aktuelne, kao što su izveštaj Evropske komisije na otvaranje poglavlja, problemi u ekologiji, protesti zbog prljave industrije koja nas je preplavila… Sa jedne strane, želi se da javnost stekne utisak da se obavlja čistka u MUPU-u, da se uklanjaju neprofesionalni i korumpirani kadrovi, što naprosto nije tačno. Mi još uvek ne znamo sa kim je predsednik ostvario te kontakte koji su snimljeni. Biće da su mere primenjivane prema inkriminisanim licima, što je opravdano, a da je predsednik ostvario veze sa tim licima iz organizovanog kriminala. I najbitnije pitanje, koji su razlozi da on sa njima razgovara – zaključuje Momir Stojanović.

Gajić: Prisluškivanje Vučića je izmišljeno

Advokat Vladimir Gajić ističe za Danas da ministar nije nadležan da se bavi istragam i operativnim radom policije, “ali to Vulin čije su sposobnosti razumevanja pravnog poretka sužene nije u stanju da ukapira”.

– Prisluškivanje Vučića je izmišljeno. Pravo pitanje je kad bi bilo istina da je on prisluškivan, šta je radio Bata Gašić direktor BIA? Njega bi Vučić prvog trebalo da smeni kad bi to bila istina. Ali pošto je to samo jedna od velikih laži, rasprava o tome je besmislena – zaključuje Gajić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.