Opšta bolnica u Novom Pazaru prelazi u ne-kovid 1Mirsad Đerlek Foto: S. Župljanin

Situacija sa korona virusom u Srbiji tokom vikenda prošla je uz neznatna, minimalna poboljšanja. Jedna od vesti koje su obeležile dan je da Opšta bolnica u Novom Pazaru, u kojem je u prethodnom periodu bilo dramatično, polako prelazi u ne-kovid bolnicu.

Koordinator ove bolnice Mirsad Đerlek izjavio je da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru znatno bolja u odnosu na prethodni period i naveo da procenat pozitivnih u protekla dva dana iznosi oko pet odsto.

On je za RTS rekao da bolnica polako prelazi u ne-kovid bolnicu i da vojska radi dezinfekciju.

– Još je rano da celu bolnicu prebacimo u ne-kovid, ići ćemo postepeno i veoma obazrivo“, istakao je Đerlek dodajući da ipak ne treba verovati ovom virusu i da nema opuštanja.

Sa druge strane, Beograd dobija novu kovid bolnicu. Njena izgradnja počela je juče a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u njoj biti oko 200 jedinica intenzivne nege. Prema njegovim rečima, bolnica bi trebalo da bude završena 1. decembra.

– Pravimo vrhunsku bolnicu sa najmodernijim uređajima, 200 jedinica intenzivne nege, 804 poluintenzivne, to će biti najznačajnija bolnica za kovid pacijente. Moramo i pristupne puteve da odradimo. Bolnica će koštati više kad svu opremu ubacimo unutra. Uložili smo stotine miliona evra da bismo sačuvali zdravlje ljudi, ovo radimo da bismo oslabili pritisak na naše lekare i medicinske sestre. Ulažemo novac koji su građani Srbije zaradili, ulažemo u ono što je najvažnije za ljude, rekao je Vučić tokom posete gradilištu u Zemunu.

On je istakao da će nova moderna kovid bolnica nići za nekoliko meseci, i da će imati i salu za porođaje i angio salu. Samo izgradnja zgrade, kako je naveo, koštaće između 27 i 28 miliona evra. Početku izgradnje nove bolnice juče su prisustvovali ministri zdravlja Zlatibor Lončar i odbrane Aleksandar Vulin.

Od subote do nedelje u 15 časova u Srbiji je na korona virus testirano 8.395 osoba, njih 311 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo osam osoba. Prema jučerašnjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 146 pacijenata.

Zabranjeni vašari

Krizni štabovi opština Paraćina i Svilajnca doneli su odluku da se zabrani tradicionalno održavanje vašara na jučerašnji dan – svetog Iliju. Pre njih takvu odluku je doneo Krizni štab Despotovca za svetog Prokopija. Krizni štab Paraćina je odlučio da se otkažu i sve druge manifestacije u avgustu koje se tradicionalno održavaju u ovoj opštini, a u Svilajncu je zabranjen rad „buvljoj pijaci“.

Vučić: Dobićemo vakcinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je tokom vikenda da je uveren da će Srbija dobiti vakcinu. „Mnogi se plaše jeseni, mi ćemo tražiti i uveren sam dobiti vakcinu, ali za nas je važno da obezbedimo sve uslove da lečimo ljude, da nas jesen ne iznenadi“, rekao je on dodajući da je jul bio kritičan za epidemiju koronavirusa „ne zbog fudbalskih utakmica, već zbog demonstracija širom Srbije“, ali da se stanje sada poboljšava.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.