Prema nacrtu predloga budžeta, a koji je predstavila Mirjana Ćirović, načelnica finansijske službe pri Opštinskoj upravi, u opštinsku kasu bi tokom 2016. godine trebalo da se slije 621,8 miliona dinara. Opštinari su budžet ocenili kao razvojni sa investicionim trendom. Tridesetak odsto od ukupnog budžeta biće opredeljeno za aktivnosti i projekte na polju putne infrastrukture – ukupno 150 miliona dinara. Značajna sredstva uložiće se i u lokalni ekonomski razvoj, socijalnu i dečju zaštitu, komunalne delatnosti, razvoj turizma, unapređenje sporta, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje …

– Pre nego što budžet za narednu godinu dobije svoju zvaničnu verziju, važno je bilo da čujemo mišljenje i sugestije građana, koji imaju pravo da znaju kako se troše njihove pare i da aktivnije učestvuju u njegovom kreiranju. Godinama je slab odziv građanstva na skupovima ovog tipa i to je šteta jer su potrebe velike, novca je uvek nedovoljno i zato bi bilo u zajedničkom interesu da do prioriteta dođemo u partnerstvu, rekao je zamenik predsednika opštine Ivan Mladenović, koji je sa liste prioritetnih projekata, osim izgradnje lokalnih saobraćajnica, izdvojio i izgradnju vodovoda na području Amzića, Drmanovića, Bukovika, kanalizacione mreže i postrojenja u prigradskim naseljima, objekata i zgrada u gradu i po selima, subvencije za poljoprivredu …

Javna rasprava protekla je bez značajnijih sugestija na to kako je kreiran opštinski budžet. Pojedini učesnici skupa smatraju da je trebalo predvideti više para za poljoprivredu i subvencije poljoprivrednim udruženjima, posebno voćarima, iako je budžet za ove namene u 2016. gotovo trostruko uvećan u odnosu na lane. Nedovoljan je i budžet za kulturu jer planirani prihodi ne obećavaju „ružičaste“ kulturne programe i sadržaje, ocenili su poslenici u kulturi. Bilo je i primedaba da se iz gradske kase izdvaja nedovoljno sredstava i za srednje obrazovanje, kao i da raspodela budžetskih sredstava nije najsrećnije ukomponovana ni kada je u pitanju oblast informisanja, uz ocenu da se u ovom segmentu naša opština „civilizacijski zaostaje“.

– Manje para za asfalt, više za privredu, to je jedan od predloga. Važno je ulaganje u putnu infrastrukturu, ali je ključno investiranje u razvoj privrede odnosno turizma, agrara, preduzetništva, otvaranja novih radnih mesta, smatra jedan od učesnika u javnoj raspravi Leko Kolašinac, inače, direktor OŠ „Momir Pucarević“ u Akmačićima.

Predstavnici opštine upozorili su na trend smanjenja transfera sredstava iz republičke kase, te da će u perspektivi ključni magnet za privlačenje para biti kvalitetni projekti, za čiju izradu, sa druge strane, nema dovoljno inicijative i kadrovskih kapaciteta, kako ovdašnjeg slabašnog nevladinog sektora, tako i direktnih i indirektnih budžetskih korisnika.

Podrška ženskom preduzetništvu

Subvencionisanje projekata u oblasti ženskog preduzetništva biće novina u programskom budžetu za narednu godinu. „Planirano je da projekti iz ovog segmenta budu podržani putem opštinskog konkursa i to sredstvima u ukupnom iznosu od oko tri miliona dinara. Na ovaj način stimulisaćemo ekonomsko osnaživanje žena i dodatno unaprediti oblast rodne ravnopravnosti“, ističe Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.