Ponuda je stigla danas u Viši sud, a o njoj će odlučivati sudija za prethodni postupak, saznaje RTS.

Tužilac je sudiji za prethodni postupak ranije predložio da odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo špijunaža, kao i zbog uznemirenja javnosti, a za navedeno krivično delo je predviđena kazna zatvora duža od 10 godina, saopšteno je iz tužilaštva.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne – vojne, ekonomske ili službene – saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.

Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da uhapšeno lice ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Čedo Čolović (57) je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Mediji navode i da je uhapšeni, proteklih meseci i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti krivični progon zbog dela počinjenih tokom rata.