Arhivska fotografija: EPA / Valdrin Xhemaj

Vlada Srbije održala je vanrednu sednicu, koju je premijer Aleksandar Vučić zakazao povodom odluke francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja koga Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Kako prenosi agencija Beta lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahteva za njegovo izručenje Srbiji pobeda Albanaca. Posle oslobađanja Haradinaj je rekao da će otputovati za Strazbur, podići pasoš i odmah krenuti za Kosovo.

Oslobađanje Haradinaja je na Kosovu dočekano vatrometom i pucanjem iz vatrenog oružja. Predsednik Kosova Hašim Tači je odmah po izricanju presude ocenio da je to dobra vest za Kosovo.

„Odluka suda u Kolmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike i celo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir od strane demokratskog sveta“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta.

Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o političkom procesu protiv njega.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti, ali je Ministarstvo pravde saopštilo da to ne može biti osnov za eventualni zahtev za njegovo izručenje Tirani, prenosi televizija N1 na svom sajtu.

Rojters prvo "izručio" Haradinaja pa se potom ispravio

Britanska agencija „Rojters“ pogrešno je javila, pod oznakom „hitno“, da je sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio da lidera OVK Ramuša Haradinaja izruči Srbiji, koja ga potražuje zbog zločina nad Srbima. Rojters je, doduše prvi od stranih agencija, emitovao taj „fleš“ 10 minuta od početka zasedanja suda, u devet sati, a potom i celu informaciju da će Haradinaj biti izručen Srbiji. Nakon nekoliko minuta usledila je ispravka. Sud u Kolmaru je odlučio da Haradinaja ne izruči Srbiji. Ispravljenu dužu verziju vesti britanska agencija je emitovala tek u 9.35 časova. Euronjuz je jedna od medijskih kuća koje su objavile prvobitnu Rojtersovu vest o izručenju, kao i ispravku britanske agencije.