U Rudnici kod Raške pronađena grobnica sa oko 250 tela kosovskih Albanaca. To je šesta masovna grobnica otkrivena u Srbiji posle 5. oktobra 2000..

U Srbiji je otkrivena masovna grobnica sa oko 250 tela kosovskih Albanaca, za koje se veruje da su ubijeni tokom sukoba na Kosovu 98. i 99. godine, potvrdio je portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je rekao da je grobnica, za kojom se tragalo skoro dve godine, uz pomoć Evropske unije i Euleksa pronađena na lokaciji Rudnica kod Raške, na jugu Srbije.(FOTO)

Leševi su tu prebačeni iz primarnih grobnica sa Kosova iz Strelišta, Janjeva i okoline Prištine. To je šesta masovna grobnica otkrivena u Srbiji posle 5.oktobra 2000.

Misija Evropske unije na Kosovu i Metohiji (Euleks) uključena je u potpunosti u istragu povodom otkrivanja grobnice sa oko 250 tela Albanaca ubijenih 90-tih godina, rekla je danas Tanjugu portparol te misije Irina Gudeljeva.

Prema njenim rečima, srpsko tužilaštvo za ratne zločine takođe raspolaže svim detaljima u vezi sa tom grobnicom koja se nalazi u predelu Raške.

Gudeljeva je rekla da se Euleks o tom slučaju, za sada, neće oglašavati, a određene detalje izneće kasnije, ne precizirajući kada bi se to moglo dogoditi.Zamenik kosovskog premijera Ram Manaj ocenio je danas da otkriće masovne grobnice u blizini Raške pokazuje spremnost Srbije da se otkrije istina o nestalim Albancima.

Otkriće masovne grobnice izgleda da pokazuje spremnost Srbije da se rasvetli istina o nestalim. Pitanje nestalih može biti adresirano na Srbiju i istina o tome može biti otkrivena zahvaljujući Srbiji zato što su srpske snage organizvale sve što se dogodilo (prebacivanje posmrtnih ostataka) – kazao je Manaj.

– To znači da je realno očekivati da istina o nestalima sa Kosova, koji su razbacani po celoj Srbiji, dođe upravo iz Srbije – kazao je Manaj iz čije porodice je takođe nestalo nekoliko članova.

Prema njegovim rečima, kosovska strana imala je informacije da je tamo zakopano od 250 do 400 ljudi.

– Jedno zvanično iskopavanje urađeno je na toj lokaciji juna 2007. ali je kopano na pogrešnom mestu – rekao je Manaj.

Manaj je podsetio da kosovska strana ima saznanja i o novoj masovnoj grobnici kod Medveđe, ali da je isljučivo stvar Srbije da ih istražuje i otkriva.

Priština je nedavno saopštila da ima dokaze o postojanju još tri

masovne grobnice na teritoriji Srbije.http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf

Bruno Vukčević, zamenik tužioca za ratne zločine

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.