Foto: EPA/ BALAZ MOHAI

Pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković kaže za Danas da su otklonjeni „šumovi u kanalima komunikacije“ i da su svi izrazili spremnost da se deca migranti što bolje integrišu u obrazovni sistem i da Srbija poštuje međunarodne konvencije čiji je potpisnik.

Povodom protesta deca roditelja koji se ne slažu da njihova deca sede u učionicama sa migrantima, Nedeljkovićeva ističe da razume zabrinutost i strah, ali da je cela priča dobila i političku konotaciju.

– Apsolutno mogu da razumem da roditelji imaju strahove i dileme, jer je reč o graničnom području i neki od tih ljudi su i sami izbegli, ali verujem da će otpori nestati kada dobiju tačne informacije. Na sastanku se moglo čuti da je cela priča dobila i političku konotaciju u svetlu predstojećih izbora, pa su osim nekih nezadovoljnih roditelja u protestima učestvovali i meštani koji u ovom trenutku nemaju decu u školama. Na jučerašnjem sastanku smo jasno rekli da politici nije mesto u školi i da u to ne smeju da se mešaju deca – kaže Nedeljkovićeva.

Ukupno 113 dece migranata raspoređeni su u četiri šidske škole.

– U jednoj od njih kolektiv je izrazio zabrinutost kako će da organizuje nastavu, ali ne zato što je reč o migrantima već jer je škola u fazi rekonstrukcije i već imaju teškoće i sa svojim učenicima, koji su raspoređeni u dva objekta. Dogovorili smo se da do kraja nedelje škole organizuju roditeljske sastanke i da se razmotre sve dileme, kao i da se organizuju posete prihvatnom centru. Jer nije isto kada znate da treba da primite 41 dete i kada vidite da ta deca imaju ime i prezime – kaže Nedeljkovićeva.

Povodom navoda nekih roditelja da su njihovoj deci nastavnici dali uputstva da ne gledaju migrante, da na njih ne pokazuju rukom i da ih ne dodiruju levom rukom, Nedeljkovićeva kaže da za to prvi put čuje i da na jučerašnjem sastanku ništa slično nije pomenuto. Navodi da su u svim školama napravljeni akcioni planovi za prihvat dece migranata, da su oformljeni timovi, te da da postoji precizno utvrđena mreža komunikacije sa školskom upravom Novi Sad.

Sistematski pregledi

Neka deca su već prošla sistematske preglede, ostali će to uraditi do kraja nedelje. Komesarijat za izbeglice će obezbediti prevoz za decu od škole do prihvatilišta, a imaće i topli obrok, kao i svi ostali učenici, upravo da se ne bi pravile razlike.