Optužujući ih da su odgovorni za mrak, cenzuru, jednoumlje i nedostatak dijaloga, koji su danas zaštitni znak Srbije, DJB konstatuje da je jedan od razloga za to i činjenica da u emisijama RTS od završetka aprilskih izbora prošle godine ni u jednoj emisiji nije gostovao niko iz DJB.

Uz konstataciju da se vlast najviše plaši DJB, taj pokret ukazuje da, međutim, vlast nije vlasnik RTS, a da direktori, urednici i novinari javnog servisa „ne bi smeli da rade kako im diktira lični strah od vlasti nego po profesionalnim i etičkim standardima“.

Taj pokret poručuje RTS da su spremni da im pomognu da prestanu da budu megafon Srpske napredne stranke.

Pokret DJB podseća da je u aprilu ostvario četvrti izborni rezultat u Srbiji i ima 16 poslanika u Skupštini Srbije, od kojih su mnogi među najvećim stručnjacima u svojim oblastima, i da zato građani imaju pravo da ih čuju preko svog javnog servisa.

Zašto se sistematski krije ono što ima da saopšti najjača opoziciona parlamentarna snaga i politička opcija koja raste, pita DJB urednike RTS, uz ocenu da se novinarstvo na RTS svelo „na poltronstvo prema premijeru i vladajućim strukturama“.