Otvoreno pismo: Predsednik Srbije da povuče izgovorene neistine i javno se izvini Vojinu Rakiću 1Foto: Screenshot/N1

Potpisnici otvorenog pisma, predstavnici su najuticajnijih univerziteta u svetu, uključujući i desetak potpisnika samo sa Univerziteta Oksford, potpisnici sa Univerziteta Prinston, Njujorškog Univerziteta, Hejstings centra u SAD, Kembridža, Univerziteta Upsala, Univeriziteta Gent, Univerziteta Leuven, Univerziteta Monaš, Univerziteta Tibingen i drugih, navedeno je u saopštenju i dodato da su potpisnici iz skoro svih evropskih zemalja, ali i sa svih ostalih kontinenata: Severne Amerike, Azije, Australije, Južne Amerike i Afrike.

„U pismu bioetičari daju podršku Rakiću u zaštiti i očuvanju njegovog profesionalnog i moralnog integriteta od napada autokratskog režima u Srbiji, uz zahtev da se prema njemu trenutno obustavi progon od strane režimskih medija, kojem su izložena čak i njegova maloletna deca. Od predsednika Vučića se zahteva da uputi javno izvinjenje prof. Rakiću, te da lično demantuje neistine koje je o njemu iznosio u svojim medijskim nastupima”, istaknuto je u saopštenju.

Otvoreno pismo bioetičara, koje je objavljeno na sajtu najuticajnijeg naučnog časošisa za bioetiku u svetu „Američki časopis za bioetiku” (American Journal of Bioethics), pod naslovom „Ozbiljna situacija u Srbiji“ (A Serious Situation in Serbia) upućeno je i generalnom sekretaru UN, predsedniku Evropske komisije, predsedniku Evropskog parlamenta i generalnom direktoru UNESKO, sa zahtevom da svojim autoritetom utiču na režim u Srbiji, kako bi se „prekinuli višemesečni verbalni napadi na Rakića”.

„Rukovodioci komiteta za ljudska prava Nacionalnih akademija nauka SAD danas će održati vanrednu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda: formulisanje neophodnih akcija radi obustavljanja psihološke torture koju režim u Srbiji sprovodi nad Vojinom Rakićem i njegovom maloletnom decom i to samo zato što je javno kritikovao politiku predsednika Vučića i posledice takve politike po građane Srbije”, rečeno je u okviru saopštenja.

Pismu na engleskom i potpisnike možete pogledati ovom linku.

Otvoreno pismo: Predsednik Srbije da povuče izgovorene neistine i javno se izvini Vojinu Rakiću 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.