Poštovani,

Obraćamo vam se kao gradonačelniku Beograda i kao predsedniku Gradskog štaba za vanredne situacije u vreme poplava 2014. godine, u vezi sa neljudskim uslovima u kojima već više od godinu dana žive stanari samačkog hotela preduzeća Dvadesetprvi maj u Maričkoj 14 u Rakovici – bez vode, struje i grejanja neprekidno od 8. oktobra 2014. godine. Obraćamo vam se ne samo zato što su stanari ovog samačkog hotela građani Beograda, već naročito zbog činjenice da je do isključenja vode, struje i grejanja došlo zbog duga za koji je delom odgovoran i Gradski štab za vanredne situacije.

Naime, deo duga, koji ukupno iznosi oko 400.000 dinara, nastao je tako što je nakon majskih poplava 2014. godine Gradski štab za vanredne situacije, čiji ste vi bili predsednik, u samački hotel smestio oko sto ugroženih lica iz Resnika, Kijeva i drugih okolnih mesta. Neki od njih su u samačkom hotelu u Maričkoj 14 boravili sve do jeseni. Zbog duga koji su napravila lica koja su vašom odlukom smeštena u samački hotel, kao i zbog duga koji su napravili zakupci poslovnog prostora u samačkom hotelu (odgovornošću stečajnog upravnika preduzeća Dvadesetprvi maj – hotelijerstvo i ugostiteljstvo), stanari već godinu i po dana, odnosno već drugu zimu žive bez vode i struje, iako su jedini koji su svoje obaveze u samačkom hotelu redovno izmirivali.

Naša udruženja su se proteklih meseci u vezi sa ovim problemima obraćala Gradskoj opštini Rakovica, od koje smo dobili objašnjenje: „Kada je u pitanju planiranje, zbrinjavanje ugroženih lica u poplavama, nadležan je organ jedinice lokalne samouprave u skladu sa štabovima za vanredne situacije, a sve u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama. Gradska opština Rakovica nema svojstvo jedinice lokalne samouprave, to svojstvo, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ima Grad Beograd“ (odgovor GO Rakovica na naše otvoreno pismo šaljemo u prilogu), zbog čega se obraćamo vama kao odgovornom licu u nadležnom organu.

Posebno napominjemo da, zbog stečaja Dvadesetprvog maja i nemogućnosti da nađu novo zaposlenje, stanari samačkog hotela u Maričkoj ulici spadaju u najranjiviji deo stanovništva u Srbiji, prema kojima državne institucije treba da postupaju sa posebnom pažnjom, a ne sa posebnom neodgovornošču, kao što to vi činite.

Nema potrebe da vam prenosimo detalje o ozbiljnim zdravstvenim problemima stanara u Maričkoj 14, koji zbog vaših odluka već godinu i po dana žive ispod svakog nivoa bezbednosti i dostojanstva. Zahtevamo da, u saradnji sa stečajnim upravnikom Dvadesetprvog maja ili bez njega, odmah omogućite da se stanarima samačkog hotela u Maričkoj 14. uključe struja, voda i grejanje.

Dopis sa istim zahtevom smo uputili i stečajnom upravniku preduzeća Dvadesetprvi maj – hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

U Beogradu, 16. februar 2016. godine

S poštovanjem,

Učitelj nezbnalica i njegovi komiteti

Ko gradi grad