Otvoreno predstavništvo ERIAC u Beogradu: Romi su veliki potencijal, Srbija ne deli građane 1Foto: Pexels

Beogradska filijala Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC)otvorena je danas u Beogradu, uz podršku države Srbije.

Kako je rečeno na otvaranju, ovo ne znači da su rešeni svi problemi Roma, jer puno ih živi u strahu, da li će moći da preživi, da li će biti iseljeni iz svojih domova i da li su bezbedni zbog napada ekstremne desnice.

Ali, kako je rečeno, ovaj prostor predstavlja jednu novu sliku i nadu ne samo Srbije već cele Evrope, oličenu u liderima Romi iz raznih organizacija, i različitih država.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istako da su Romi veliki potencijal i najmađe stanovništvo na teritoriji Srbije.

„Tu je ogroman broj mladih talentovanih ljudi, budućih umetnika, naučnika, vrhunskih radnika bez kojih nećemo moći da gradimo autoputeve i pruge, ali bez kojih neće moći ni naša pozorišta i druge kulturno umetničke institucije“, rekao je Vučić na otvaranju.

On je naglasio da je prvenstveno važno razviti preduzetnički duh Roma, kao i svih građana.

„Neophodno je da pružimo šansu mladim talentima. Zato ćemo zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji, na našoj Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, kroz odgovarajući program, pripremićemo 100 mladih visokoobrazovanih Roma  za rad u javnoj upravi“, naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija i tokom pandemije pokazala da ne deli građane po verskoj i nacionalnoj pripadnosti, navodeći i da je lično inicirao više pokretnih karavana za vakcinisanje u velikim romskim naseljima.

Amasador Nemačke Tomas Šib je naveo da je ta zemlja veoma posvećena podršci Romima i da to je bio jedan od prioriteta nedavnog nemačkog predsedavanja Savetu Evrope.

„Neophodno je da se svi zajedno borimo protiv predrasuda i stereotipa, širenju lažnih vesti i propagande“, istakao je Šib.

Šef kancelarije Evropske unije Sem Fabrici je rekao  da je diskriminacija Roma najveća prepreka za njihovu integraciju u društvu u kojem žive, dodajući da su oni najveća manjina u Evropa, ali i najranjiviji.

Zamenik predsedavajućeg Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksandar Soroš je istakao da je Srbija mogući model za druge države kako se treba odnositi prema Romima i davati im podršku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.