Ovako je na pitanje građana da „navede, ako zna, jedan jedini primer države gde su maskirani ljudi i buldožeri došli u centralni deo prestonice, srušili bespravno više objekata, vezali okolne građane i potom lagano otišli odatle, a da policija nikako nije mogla utvrditi ko je i po čijem nalogu rušio“ odgovorio Zoran Pašalić, zaštitnik građana. On je odgovarao i na druga pitanja u novom Danasovom „Intervjuu na mreži“, u kojem građani postavljaju pitanja sagovornicima preko Fejsbuka.

Dodao je još i da ne bi navodio druge primere i države, jer se „time se ne umanjuju naši problemi“.

Pitanje je postavila i Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, a bilo je u vezi sa zatvaranjem slučaja protiv načelnika Policijske uprave za grad Beograd Miloša Stankovića. On je, prema navodima iz Inicijative, izdao lično naredbu o puštanju Nikole Davidovića, koji se predstavljao kao policajac i kontinuirano ugrožavao bezbednost aktivistkinje Ksenije Radovanović, tokom jednog prošlogodišnjeg protesta.

„Kako su me obavestili, ovaj odgovor je poslat prema MUP od strane stručne službe“, napisao je Pašalić između ostalog. „U konkretnom slučaju, nakon sprovedenog postupka pravilnosti i zakonitosti rada MUP, nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti, Zaštitnik građana nije mogao da zaključi da je MUP u formalnom smislu postupao nezakonito i nepravilno. Te je smatrao da će ukazivanjem organu na određene nelogičnosti u postupanju uticati da ih organ u svom budućem radu neće ponavljati.“

Na konstataciju Radomira Lazovića iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ da je Pašalić u dve Koraksove karikature opisan kao neko ko je postavljen na to mesto kako bi završio posao zataškavanja slučaja Savamala, on je odgovorio da izuzetno ceni Koraksa i njegovu umetnost i da mu ne smeta kada je on inspiracija za njegovu karikaturu.

Na pitanje koliko mu je smanjena plata u odnosu na prethodnika i jesu li mu to jedina primanja, zaštitnik građana je rekao da je smanjio sebi platu, ali da što se tiče visine, smatra da je nepristojno govoriti o visini bilo čije plate u javnosti. Pozvao je građanina da visinu plate proveri u računovodstvenoj službi Zaštitnika građana. Rekao je još da nema nikakvih drugih primanja.

Jedan građanin je pitao koju odgovornost treba tražiti za jelku od 83.000 evra i kad će neko odgovarati za rasipanje novca građana. Ombudsman je rekao da „pitanje trošenja novca iz budžeta nije u ingerenciji ZG i svaki odgovor na ovo pitanje bi značio prekoračenje nadležnosti“. Kao građanin, s druge strane, smatra da svaki novac koji potiče iz budžeta tj. novac poreskih obveznika, mora biti usmeren na potrebe građana i o tome se mora striktno voditi računa.

Rekao je još o odnosu sa SNS da je u prvih 15 minuta po stupanju na funkciju izjavio da neće davati političke izjave jer mu to po zakonu nije dozvoljeno. Zaštitnik građana će u cilju obavljanja svoje primarne obaveze – zaštita ljudskih prava, a u skladu sa Zakonom o Zaštitniku građana, sarađivati i sa vlašću i sa opozicijom. Što se tiče najave formiranja nezavisne medijske organizacije, Pašalić je rekao da je od stupanja na funkciju imao mnogo pitanja iz oblasti medijskih sloboda i prava i da smatra da je neophodno da u organizovanim kontaktima, a u smislu sastanaka, okruglih stolova, treba otvoriti sva pitanja koja utiču na medijske slobode i prava novinara. On je još dodao i da je procenat izvršenja preporuka Zaštitnika građana u Srbiji skoro 90 odsto i da je po tome ona u vrhu evropskih zemalja.

Jedan od građana postavio mu je pitanje „kako spavaš?“, a Pašalić je odgovorio da je „pitanje postavljeno u pravom trenutku“.

„Institucija Zaštitnika građa i ja lično 20. 12. primala je građane od 9 časova pre podne do 12 časova po ponoći. Budući da smo u dva slučaja mogli odmah da pomognemo, spavao sam odlično“, dodao je on.

Sedmica

Na pitanje „iz kog predmeta na faksu je uspeo da dobije sedmicu“, Pašalić je odgovorio da nije konkurisao „ni za studentski kredit ni za studentski dom tako da je pitanje o proseku ocena na kojim studijama suvišno.“ „Ovo nije moj prvi posao i nije me za njega kvalifikovao prosek ocena nego sve ono što sam po završetku studija radio. U pravnoj struci sam skoro 30 godina i veoma sam ponosan na sva radna mesta i funkcije koje sam do sada obavljao, a pre svega na rezultate svog rada“, dodao je Pašalić.