Foto: Medija centar

Ovo je poručio zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Ovaj dan se ove godine obeležava se pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“.

Prema današnjem saopštenju uiz Kancelarije zaštitnika građana, jedna od najranjivijih i nevidiljivih društvenih grupa izložena je stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju. „U Srbiji i dalje u pojedinim mestima članovi porodice sakrivaju osobe sa invaliditetom iza kućnih vrata, čemu pogoduje i nezainteresovanost i nespremnost lokalne zajednice da im obavezbedi dostojanstven život“, naglasio je zaštitnik građana.

„Za razliku od institucija koje svoje stavove o položaju osoba sa invaliditetom donose na osnovu podataka i predmeta, ja sam se lično uverio u njihov težak položaj kroz direktan razgovor sa osobama sa invaliditetom, i tvrdim, da je njihov lični stav mnogo relevantniji od stava bilo koje institucije“, naveo je Pašalić. Zaštitnik građana će se i u budućem periodu intenzivno baviti problemima ove društvene grupe i pozivam građane da nam se i dalje obraćaju, a nadležne da nam se priključe u rešavanju njihovih problema. Osobe sa invaliditetom u Srbiji su u statusu marginalizovane društvene grupe koja se još bori za pristupačnost i neometano kretanje.

„U našim naseljima ni one vidljive, fizičke barijere nisu prošlost, pa su osobama sa invaliditetom nepristupačni čak i domovi zdravlja, filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i centri za socijalni rad“, podsetio je Pašalić na rezultate izveštaja „Pristupačnost za sve“ koji je Zaštitnik građana nedavno objavio.

Na nepristupačnost, kao najvidljiviju potvrdu neravnopravnog položaja osoba sa invaliditetom, nadovezuju se još izraženiji nedostaci i problemi u sistemu servisa podrške osobama sa invaliditetom. Ograničeno finansiranje, nejednaka dostupnost tih servisa, nedostatak koordinacije i loša komunikacija među kreatorima javnih politika relativizuju značaj i ulogu servisa podrške osobama sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom se u mnogo većem broju nego u prethodnom periodu obraćaju nadležnim organima sa zahtevima za novčana socijalna davanja, što je jasan pokazatelj teškog položaja i egzistencijalne ugroženosti, dok je broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom procentualno višestruko veći u odnosu na opštu populaciju stanovništva. „O ovom trenutku teško je govoriti o poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, budući da ni uspostavljanje registra osoba sa invaliditetom, kao bazičnog preduslova za kreiranje i sprovođenje uspešne politike zaštite i unapređenja njihovih prava, do sada nije završeno“, zaključio je Pašalić, navedebnio je u saopštenju iz njegove kancelarije.