Pašalić: Žene koje trpe nasilje sada mogu na besplatan pregled kod lekara sudske medicine 1Zaštitnik građana Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je napravljen „korak napred“ u cilju osnaživanja žena da prijave nasilje, jer im je sada omogućen besplatan pregled kod lekara sudske medicine.

„Ovakvi pregledi od strane sudskih veštaka omogućiće da se obezbede dokazi za sudski postupak kako žrtve iz emotivnih ili egzistencijalnih razloga ne bi odustajale od pokretanja sudskog postupka i kako bi počinilac nasilja bio adekvatno kažnjen“, kazao je Pašalić povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Kako je Pašalić ocenio da je pandemija korona virusa povećala rizik od nasilja, a to je najviše uticalo na žene sa invaliditetom, starije, žene koje žive na selu i Romkinje.

Vlada Srbije je 2017. godine proglasila 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je sedam žena u Srbiji ubijeno u porodično-partnerskom nasilju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.