Patrijarh Irinej nije diskriminisao LGBT osobe 1Foto: Fonet/AP

…koji je objavio list Srpski telegraf 18. aprila 2016, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je zaključak da se obustavlja postupak.

Kako ukazuju za Danas iz Gayten LGBT-a, postupak je obustavljen jer nije bilo moguće utvrditi autentičnost navodne patrijarhove izjave.

Patrijarh Irinej je u svom izjašnjenju na pritužbu protiv diskriminacije, u koju je Danas imao uvid, izjavio da njegova izjava nije autentično preneta i da ni u jednom trenutku nije u kontekst izjave stavio reči „iskoreniti“, niti da su pripadnici LGBT populacije „bolesni“. Podsetimo, Gayten-LGBT je pritužbu podneo zbog navodnih patrijarhovih izjava: „Homoseksualnost je velika greška, možda prirode, a možda je navika…“, „Nije naše da osuđujemo, već da pomognemo da se bolest iskoreni“.

„Iako smo očekivali da će se postupkom nedvosmisleno utvrditi diskriminacija zbog izjava koje produbljuju socijalnu distancu prema jednoj od najosetljivijih i najugroženijih društvenih grupa u Srbiji, uvažavamo patrijarhovo ograđivanje od diskriminatornog diskursa, i nadamo se da će ubuduće, kako sam patrijarh, tako i ostali čelnici SPC, zbog ogromne diskriminacije i društvene distance prema LGBT osobama davati izjave koje pozivaju na toleranciju i uzajamno razumevanje, ističu u Gayten LGBT-u.