Foto: Beoinfo

Događaj je uveličao patrijarh srpski Irinej, a u ime domaćina predsednik opštine Dejan Matić istakao je zadovoljstvo što je ove godine Grad Beograd pružio podršku jednoj od najvoljenijih manifestacija koji Zemunci s radošću već godinama posećuju.

Ovogodišnji presedan jeste to što je Organizacioni odbor svetkovine nagradio upravo gradonačelnika Radojičića za izuzetan doprinos hrišćanskog podviga i viteštva koji se izobražava u Bogojavljenskom plivanju. Patrijarh je uručio prvom čoveku Beograda „Bogojavljenski krst”, kao posebno odličje, a gradonačelnik je izrazio veliku čast i zahvalnost.

Priznanje shvatam tako da je dato za nešto što tek treba da uradim i ne smem dozvoliti da se zbog njega pogordim. Zahvaljujem patrijarhu srpskom gospodinu Irineju za neizmernu podršku srpskom narodu i za sve ono šta godinama čini za nasporučio je Radojičić.

Gradonačelnik je pozdravio stotine okupljenih građana u publici među kojima je bilo i 244 plivača, kojima je poručio da je Bogojavljenje praznik kada sve ono što je nečisto može da se očisti, sve ono što je teško može se prevazići, zbog čega je jedan od najvećih praznika jer nas podseća na veru i volju za prevazilaženjem prepreka koju je imao i sam Isus. On je poslao i poruku pravoslavcima da neguju vrednosti kao što su ljubav, tolerancija i briga jednih prema drugima.

Ovaj dan simbolički podseća na to da fizička slabost uz volju može da prevaziđe. Plivači su upravo pokazali kako ljudska slabost može, korak po korak, da se pobeđuje. Današnji dan podseća nas i na važnost razvijanja bratske ljubavi, tolerancije i međusobne pažnje – naglasio je Radojičić.

Bogojavljenski krst” uručen je i predsedniku Ruske Federacije i ambasadoru Rusije, kao i predstavniku Radiotelevizije Republike Srpske, takođe za veliki doprinos u promociji pravoslavlja.

Povezani tekstovi