Foto: Božidar Petrović / Fonet

 Ona je dodala da su i drugi gubili starateljstvo, ali se nisu obraćali javnosti.

Marija Mali je u intervjuu za KRIK ispričala da je izgubila starateljstvo nad decom, a da joj je bivši suprug poručio „sudija je moja“. Ona kaže da se povodom nasilja u porodici i starateljstva nad decom obraćala i Centru za socijalni rad i premijeru Srbije, a na kraju je odlučila i javnosti, podseća N1.

Paunović je naglasila da navodi Marije Mali treba da se ispitaju i da resorno ministarstvo vrši nadzor nad Centrima za socijalni rad, ali je i upitala „koliko je funkcionalan roditelj koji u ovoj meri svoju decu eksponira javnosti“.

Na konstataciju da je možda toliko očajna i da smatra da je to jedini način da bi zaštitila svoja prava, rekla je da ne veruje da je toliko očajna. „Iz izjava koje daje vidim da se više se stavlja jedan politički kontekst, nego interes dece. I drugi roditelji su ostali bez starateljstva nad decom, ali se nisu obraćali na ovakav način i tražili zaštitu javnosti“, rekla je Paunović.

Dodala je da roditelji ne bi trebalo svoju decu da izlažu dodatnoj stigmatizaciji pored one koju sam razvod sa sobom nosi. Suzana Paunović je odbacila navode gradonačelnikove bivše supruge da Centar za socijalni rad nije hteo da je sasluša.

„Mislim da ne postoji građanin koji se obratio Centru za socijalni rad, a koji nije saslušan, posebno kada je u pitanju nasilje u porodici. Sud daje odluku o starateljstvu nad decom na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad. A Centar to ne radi a da ne vidi roditelje i ne razgovara sa njima“, objasnila je ona.

Kada su u pitanju prava deteta, Srbija bi, prema najavi Paunović, u drugoj polovini godine trebalo da dobije dečjeg ombudsmana. Ona je objasnila i da su dečja prava najugroženija kada su u pitanju porodično i vršnjačko nasilje, kao i da se pojavila i nova forma – digitalno nasilje. 

Paunović je za neki drugi posao

Neravnoteža moći osnova je svake diskriminacije i kršenja ljudskih prava, naglasio je danas Autonomni ženski centar, koji upozorava da bi zbog nepoznavanja te tematike direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, možda, trebalo da se bavi nekim drugim poslom.

Govoreći na N1 o slučaju ekspresne sudske odluke o dodeli starateljstva nad decom gradonačelniku Beograda Siniši Malom, a ne majci, Paunović je pokazala da ne razume suštinu diskriminacije kao i potencijalne zloupotrebe moći, iako u ovom slučaju ima indicija da se baš o tome radi, ukazuje Autonomni ženski centar.

Ako ne razume šta je zloupotreba moći – neka se bavi drugim poslom, poručuje ta organizacija i ukazuje da je Paunović komentarima o slučaju Marije i Siniše Mali, direktno se stavljajući na stranu gradonačelnika i unapred optužujući njegovu bivšu suprugu, pokazala da uopšte ne uzima u obzir da onaj ko ima političku moć može i da je zloupotrebi.

Suprotno njenom stavu „da su i drugi gubili starateljstvo a nisu se obraćali na ovaj način, niti tražili zaštitu javnosti“, nije reč o „običnim“ građanima, već o gradonačelniku Beograda koji ima veliku javnu, političku, društvenu i ekonomsku moć, što mu daje mogućnost da je zloupotrebi i u privatnoj sferi.

Naprotiv, ona politizuje slučaj izbegavajući da o njemu govori profesionalno, usmeravajući ga na referentne državne organe, ističe se u saopštenju.

I njeno pitanje „Koliko je funkcionalan roditelj koji u ovoj meri svoju decu eskponira javnosti“, predstavlja zamenu teza i zloupotrebu sopstvene pozicije, ocenio je Autonomni ženski centar.

Paunović zna da je otac te dece već dovoljno javno eksponiran u vezi sa brojnim sumnjama i opružbama za koruptivne i nezakonite radnje, mnogo pre nego što se njegova bivša supruga obratila medijima, ukazuje NVO. A to što su mu deca poverena na brigu i vaspitanje potvrđuje da to nije bila osnova procene njegove roditeljske funkcionalnosti.

Ko je ovde nefunkcionalan – roditelj ili država, pita Autonomni ženski centar i zaključuje da, ako ne može da razume očaj nekoga ko pokušava da ostvari svoja prava, dok mu sa druge strane stoji onaj ko ima neuporedivo više moći, pitanje je da li Suzana Paunović treba da bude na čelu Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

DS:Direktorka u službi gradonačelnika

Izjave direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović povodom oduzimanja dece bivšoj supruzi gradonačelnika Beograda, još jedan je primer zloupotrebe institucije u političke svrhe, upozorila je danas potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić.

Umesto da se uzdrži od politizovanja i prepusti nadležnim organima da istraže postoje li osnove sumnji da je država zloupotrebljena i da se trgovalo uticajem, mi ponovo na delu imamo korišćenje insitucija zarad jeftinih političkih poena, ocenila je Tripić u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, današnja izjava direktorke kacelarije za ljudska i manjinska prava, povodom istupa u javnosti bivše supruge gradonačelnika Beograda Marije Mali, još jedan je pokazatelj zašto su građani u Srbiji izgubili poverenje u institucije države.

Krajnje je vreme da naši životi i naše sudbine ne zavise više od karaktera ličnosti onih koji vrše vlast u ovoj državi, zaključila je Tripić.