Penali za građane koji se ne pojave na preventivnom pregledu 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Značajne novine su redovan skrining pregled i bolovanje od 100 odsto za roditelje teško obole dece.

On je naveo i da je data mogućnost naknade od 100 odsto za vreme privremene sprečenosti za rad zbog deteta do navršenih 18 godina života, čime se kako je naveo, utiče na poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja porodice.

Lončar je naveo i da je prepoznat značaj preventivnih pregleda i da se zakonom obezbeđuju skrining pregledi, a da će ukoliko pacijent neopravdano ne dođe na taj pregled, a kasnije oboli, učestvovati u troškovima daljeg lečenja bolesti. Zakonom je predviđeno i da izabrani lekar može da da bolovanje od 60 dana umesto dosadašnjih 30 i da za bolovanje do 30 dana sredstva obezbedjuje poslodavac, a od 31 dana RFZO. Na bolničko lečenje biće moguće da pacijenta uputi i lekar specijalista, a ne samo izabrani lekar.

“Produžen je vremenski period od 12 meseci za obračun osnova za naknadu zarada koja se isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ,a naknadu će činiti prosečna zarada iz tih prethodnih 12 meseci. Uvode se i novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za lica koja obavljaju poslove javnog beležnika i izvršitelja, za one koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, odnosno one koji su stalno ili privremeno nastanjeni u Srbiji, za žrtve terorizma i borce kojima je status utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca”, rekao je Lončar i dodao da predloženi zakonom o zdravstvenom osiguranju predviđa i preventivne i ostale preglede u vezi planiranja porodice, a predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO.

Prema njegovim rečima, olakšani su uslovi za osnivanje privatne prakse, unapređene su odredbe koje se odnose na prekovremeni rad, uslovi za imenovanje direktora, upravnih i nadzornih odbora.

Lončar je tokom rasprave o predloženim zakonima apelovao na sve nadležne organe koji su ispitivali eventualne nepravilnosti u radu Fondacije “Podrži život”, Sergeja Trifunovića, da taj proces dovedu do kraja i da izađu sa činjenicama o tome kako je novac koji je dala Vlada Srbije, ali i građani Srbije putem sms poruka potrošen.

Odgovarajući na pitanje Vojislava Šešelja, šefa skupštinskih radikala šta je bilo sa 250.000 evra koje je uplatio Sergeju Trifunoviću”, Lončar je odgovorio da je država dala 250.000 evra fondu Sergeja Trifunovića za dete koje je trebalo da se leči u Španiji, ali i za još petoro dece.

“Mislim da se svi sećate da je on u tom momentu bio jedan narodni heroj u Srbiji koji pomaže deci, a država neće da pomogne da se ona izleče”, rekao je Lončar i naveo da dete koje je stiglo u Španiju na lečenje nije bilo ni najavljeno. Dodao je da postoji i niz drugih stvari koje ne ćeli da iznosi.

On je naveo i da je tražio na sednici Vlade da se dostave dokazi za svaki dinar, ne samo za 250.000 evra, već za svaku SMS poruku, jer ako nemate povratnu informaciju šta je sa tim novcem, to onda sve obesmišljava.

”Znate da se ispostavilo da se (Sergej Trfunović) kockao sa tim novcem, uplaćivao u investicione fondove, a na to nije imao prava, dodao je ministar, napominjući da to ne može da zastari . “Imam informaciju da su u fondaciju ušli nadležni organi i posle toga nemam informaciju dokle je to stiglo” , objasnio je ministar zdravlja.

Lončar i Šešelj su razmenili mišljenja i o vakcinaciji. Lider SRS je rekao da se on već 29 godina vakciniše i da bi trebalo hapsiti sve one koji su propagirali da je vakcinacija opasna. Ministar je odgovorio da su podnete krivične prijave protiv onih koji su zastupali tezu da deca ne treba da se vakcinišu i dodao da su ti slučajevi sada na sudu ili u tužilaštvu i da on nema prava da se meša ili utiče.

“Očekujem da se uzme u obzir da smo imali decu koja su umrla”, rekao je Lončar i dodao da je do danas obuhvat građana Srbije za vakcinaciju protiv gripa bio oko 250.000 i dodao da takav obuhvat nije bio u prethodnih deset godina,a da se po zvaničnim informacijama maksimalno 63 umrlih nože dovesti u vezu sa gripom.

“Ne može niko u tom momentu kada se to desi da vam da tacnu informaciju da li je grip definitavan uzrok. Molim sve da budu obazrivi sa takvom procenom”, zaključio je Lončar.